Nemzeti szuverenitásunk építőkövei a családok, ezért a „kormány minden erejével, minden újabb jogszabállyal és döntéssel ezeket a hagyományos közösségeket védelmezi” – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Varga Judit bejegyzése szerint csütörtökön ismét ülésezett a családjogi civil munkacsoport, melynek keretében az Igazságügyi Minisztérium több mint hatvan civil szervezettel van összeköttetésben. Mint írta: kiemelten fontos számukra a konstruktív eszmecsere fenntartása a civil élet szereplőivel és az állami szervekkel. „Mindannyiunk közös ügye a kiszolgáltatott csoportok, köztük is elsődlegesen a kiskorú gyermekek érdekeinek védelme” – emelte ki.
Azt írta: a munkacsoport ülésén áttekintették az elmúlt két év családjogi jogalkotási eredményeit és a következő időszak legfontosabb feladatait. Ezek között kiemelten foglalkoztak az ítélőképességük birtokában lévő gyermekek meghallgatására vonatkozó, augusztus elsején hatályba lépő új szabályozás kérdésével, továbbá a közös szülői felügyelet és a váltott gondoskodás eddigi jogalkalmazási tapasztalataival.
Az ülésen beszéltek továbbá azokról a jogalkalmazási problémákról is, amelyekre a miniszter szerint az Országgyűlés által jelenleg tárgyalt eljárásjogi gyorsító csomag megoldást jelenthet. E módosítások felgyorsíthatják mindazokat a családjogi pereket, ahol kiskorú gyermeket érintő kérdésben dönt a bíróság és a határon átnyúló családjogi ügyekben felmerülő eljárásjogi problémákra is segítséget jelentenek – tette hozzá.
„A munkát folytatjuk, melyben minden jó szándékú civil szervezetnek partnerséget ajánlottunk” – fogalmazott Varga Judit, hozzátéve: Wopera Zsuzsa miniszteri biztos pedig a jövőben is a hatékony együttműködés és párbeszéd fenntartásáért fog dolgozni.
„Nekünk a magyar családok és gyermekek védelme az első!” – zárta bejegyzését az igazságügyi miniszter.