Az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című felhívás eredményeképpen négy magyar élelmiszeripari vállalkozás összesen 15 milliárd forint értékű fejlesztési forráshoz jut a Megújuló vidék megújuló agrárium program részeként – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca pénteki közleménye szerint.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: napjainkban az élelmiszeripari ágazatnak nemcsak rendkívüli körülmények között kell helytállnia, de a váratlan, korábban nem tapasztalt helyzetekre is reagálnia kell. Éppen ezért minden fejlesztés és beruházás kiemelten szolgálja azt a célt, hogy élelmiszeriparunk a magyar agrárgazdaság hangsúlyos, válságálló ágazata legyen.
Az államtitkár a közleményben ismertette: a tavaly meghirdetett pályázat eredményeképpen a húsfeldolgozással foglalkozó Békés megyei Gyulahús Kft. 4,8 milliárd forintot fordíthat üzemkorszerűsítésre. Az ugyancsak húsfeldolgozást és tartósítást végző Békés megyei székhelyű Hungaro-Food Kft. 3,8 milliárd forintért valósíthatja meg zöldmezős beruházás keretében új üzemépületét. A sajtelőállító Győr-Moson-Sopron megyei vállalat, a Profood Flexum Kft. ingatlanvásárlással bővítheti telephelyét, a baromfifeldolgozással foglalkozó Vas megyei Taravis Baromfi és Élelmiszeripari Kft. pedig 3,2 milliárd forintért építheti és bővítheti üzemét.
A magyar kormány az orosz-ukrán háborús konfliktus okozta válság, az energia- és üzemanyagárak nagymértékű emelkedése és a történelmi léptékű aszályhelyzet ellenére kiáll a vidék gazdaságát erősítő fejlesztések, az élelmiszeripari és mezőgazdasági beruházások mellett. A magyar élelmiszeripar modernizációja ugyanis a záloga a hazai lakosság élelmiszerbiztonságának – írta az AM.