Lezárult a román Romgaz állami gázvállalat és az amerikai ExxonMobil olajvállalat közötti tranzakció, amellyel az ExxonMobil eladta a román vállalatnak a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedését – jelentette be hétfőn a Romgaz a bukaresti értéktőzsdén.

A májusban aláírt szerződés értelmében a román vállalat 1,06 milliárd dollárt fizetett az amerikai vállalatnak a részesedés megszerzéséért. A másik 50 százalékos részesedés az osztrák OMV tulajdonában van.
Az Exxon 2008-ban írt alá megállapodást az OMV Petrommal, amelynek értelmében közösen kutatták fel a földgázlelőhelyt. A két vállalat 2012-ben jelentette be, hogy jelentős – 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült – földgáztartalékot fedeztek fel a román parttól 170 kilométernyire lévő mélytengeri térségben. Az ExxonMobil időközben a térségben több gázmezőjétől megvált, így a romániaitól is.
Virgil Popescu román energiaügyi miniszter hétfőn üdvözölte a tranzakció lezárását, és reményét fejezte ki, hogy a két vállalat mielőbb dönt a kitermelés elkezdéséről.
Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója múlt csütörtökön azt mondta, hogy az általa vezetett vállalat várhatóan 2023 közepén dönt a kitermelés sorsáról.