Aranyszem-életműdíjával tünteti ki Charlotte Gainsbourg színésznőt a Zürichi Filmfesztivál szeptember végén – számolt be róla a The Hollywood Reporter kedden.

Gainsbourg The Almond and the Seahorse című új filmjének premierje is a szeptember 22. és október 2. között megrendezett svájci nemzetközi filmmustrán lesz.
Jane Birkin brit énekes-színésznő és Serge Gainsbourg francia dalszerző lánya, Charlotte Gainsbourg az európai művészfilmek elismert sztárja, aki olyan kiváló rendezőkkel dolgozott együtt, mint Lars von Trier (Antikrisztus, Melankólia, A nimfomániás), Alejandro González Inárritu (21 gramm), Michel Gondry (Az álom tudománya), Wim Wenders (Every Thing Will Be Fine) és Agnes Varda, akinek Jane B. for Agnes V. című alkotásában szüleivel játszott a filmvásznon.
A számos díjjal kitüntetett színésznő egyebek mellett átvehette a legjobb színésznő trófeáját 2009-ben Cannes-ban az Antikrisztusban nyújtott alakításáért, de korábban a César-díjat is megkapta A csitri, majd a Karácsonyi kavarodás című filmekért.
Gainsbourg néhány hollywoodi produkcióban is feltűnt: Jeff Goldblummal szerepelt Roland Emmerich A függetlenség napja: Feltámadás című sci-fiben 2016-ban, és Michael Fassbenderrel a Hóember című thrillerben 2017-ben.
Tavaly a kamera mögött is kipróbálta tehetségét: dokumentumfilmet rendezett, amelyben az anyjához fűződő viszonyát elemezte.
Christian Jungen, a Zürichi Filmfesztivál művészeti igazgatója „az európai filmművészet egyik legsokoldalúbb karakterszínésznőjeként” méltatta.” Kiemelte, hogy thrillerben, romantikus vígjátékban, avantgárd drámában, de hollywoodi kasszasikerben is láthatták a nézők, és minden műfajban mély és hiteles alakítást nyújtott.
Gainsbourg The Almond and the Seahorse című filmje premierjére szereplőtársával, Rebel Wilson színésznővel érkezik majd. A produkció a forgatókönyvíró-színész Celyn Jones rendezői bemutatkozása, amelyet Kaite O’Reilly színművéből adaptált. A vicces és megható történet két párkapcsolatban élő, agysérülést szenvedett emberről szól, és arról, hogy a trauma hogyan befolyásolja életüket.