Megerősítették az orosz védelmi vonalat Zaporizzsja megyében annak nyomán, hogy ukrán csapatokat vontak össze az ottani frontszakasznál – jelentette ki Vlagyimir Rogov, a régió Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja szerdán a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

„Hadseregünk készen áll, hogy szembeszálljon az ukrán fegyveresekkel és visszavágjon nekik, ha úgy döntenek, hogy támadásba lendülnek. A védelmi vonalat megerősítették, a tartalékokat megnövelték” – nyilatkozott a tisztségviselő.
Rogov szerint a polgári lakosságot egyelőre nem evakuálják.
Az orosz hadsereg, amely a múlt héten végrehajtott ukrán ellentámadás nyomán elvesztette az ellenőrzést Harkiv megye szinte egésze felett, az általa függetlenként elismert szakadár Luhanszki Népköztársaság, valamint a Donyecki Népköztársaság nagy része mellett megszállva tartja Zaporizzsja megye Azovi-tenger felőli területeit és a Herszon megyét. A megszállt területeken népszavazás megtartására történtek előkészületek, amelyen a helyi lakosság többsége Moszkva elképzelése szerint az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazna.
A helyi hatóságok több, szakadár és az orosz ellenőrzés alatt álló településről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi támadást. A donyecki régióban lévő Holmivszkij községben a belövések következtében négy polgári lakos életét vesztette, egy pedig megsebesült. Herszonban működésbe lépett az orosz légvédelem.