Nagyobb hatótávolságú fegyverrendszerek Ukrajnába szállításával az Egyesült Államok a konfliktus részesévé válik – figyelmeztetett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

„Ha Washington úgy dönt, hogy nagyobb hatótávolságú rakétákkal látja el Kijevet, átlépi a +vörös vonalat+, és a konfliktus közvetlen részesévé válik” – mondta a szóvivő.
Zaharova azt hangoztatta, hogy az újabb nyugati fegyverek Ukrajnába „pumpálása” a harcok elhúzódásához és újabb civil áldozatokhoz vezet.
„Ráadásul közelebb visz bennünket az Oroszország és a NATO-országok közötti közvetlen katonai összecsapás veszélyes határához. Még egyszer hangsúlyozni szeretnénk: az Egyesült Államok és szövetségesei, amelyek fegyvereket szállítanak a kijevi rezsimnek, valójában cinkosok a háborús bűnökben” – mondta.
A szóvivő Moszkva súlyos aggodalmának adott hangot az ukrán hadsereg által visszafoglalt Harkiv megyei területeken bevezetett „szűrő tevékenység” miatt, amely az orosz megszállókkal együttműködő személyek megtalálását célozza.
„Különösen aggasztó az a rengeteg jelentés, amelyek szerint az ukrán biztonsági szolgálatok és a neonáci fegyveres alakulatok „szűrő tevékenységet” folytatnak a civil lakosság körében azokon a területeken, ahonnan a szövetséges erők egységeit átcsoportosítás keretében kivonták” – nyilatkozott a szóvivő. „Szörnyű elképzelni, hogy az ukrán fegyveres erők mit művelnek most velük” – tette hozzá.
Zaharova szerint embereket gyilkolnak meg, és civilek ezreit vetik alá „szűrésnek”. Hangsúlyozta, hogy ez „abszolút törvénytelen” és ellentétes a nemzetközi joggal. Felhívással fordult minden ENSZ-tagállamhoz és humanitárius szervezethez, hogy gyakoroljon nyomást Kijevre annak érdekében, hogy tegyen lépéseket a polgári személyeket érintő súlyos humanitárius következmények elkerülése érdekében.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a sajtó képviselőinek azt mondta, hogy a beérkező információk szerint az ukrán fél számos megtorló akciót hajt végre. Ezt felháborítónak nevezte és leszögezte, hogy a „különleges hadművelet” folytatódni fog.
Peszkov egyébként megjegyezte: aligha remélhető, hogy az új amerikai nagykövet javulást hoz Moszkva és Washington kapcsolatába. A szóvivő a CNN amerikai hírtelevíziónak arra az értesülésére reagált, hogy Joe Biden elnök Lynne Tracy jelenlegi jereváni nagykövetet jelölte az Egyesült Államok oroszországi diplomáciai képviseletének élére.