Amikor Brüsszel nyáron elfogadta a szankciókat, nem ezt ígérte – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az energiaárakkal kapcsolatban.

A kormánypárti politikus rámutatott: évtizedek óta nem látott nagyságú infláció van az Európai Unióban, az eurózónában és az Európai Gazdasági Térségben egyaránt. Ez az Európa keleti vagy déli részén található országokat – közte a V4 államait is – különösen súlyosan érinti, s az infláció, az energiaárak növekedése, a háború és a szankciók szorosan összefüggnek egymással – húzta alá Kocsis Máté.
Azt sem veszi észre a brüsszeli elit, hogy a szankciók miatt Oroszország gazdagabb lett, Európa pedig szegényebb. Oroszország 158 milliárd eurós bevételre tett szert az energiapiaci árak növekedése miatt, és ennek a felét az unió fizette – fejtette ki.
Kitért arra is, azt gondolnánk, hamar belátják a döntéshozók, hogy ez helytelen, de nem ez történt. Van egy morális probléma is – folytatta -, nyár elején, amikor a brüsszeli szankciókat elfogadták, ennek az ellenkezőjét ígérték. Az európai polgárokat becsapták, ami morális, vagy politikai probléma a gazdaságiakon túl – fogalmazott.
Kocsis Máté emlékeztetett, azt ígérték, Európában a szankciók gazdasági károkat nem okoznak, ehhez képest a német külkereskedelmi mérleg deficites, amire a második világháború óta csak kétszer volt eddig példa. A nagy és erős Németország is bajban van a szankciós politika miatt, de még mindig nem látják be Brüsszelben, hogy ez hiba – összegzett. Magyarországon és mindenhol másutt a három-négyszeresére emelkedő energiaár 15-20 százalékos inflációt jelent – tette hozzá.
Kitért a kormány szombati döntésére, amely a kis- és középvállalkozói szektort elsődlegesen támogatja, a meghosszabbított árstopokkal pedig sikerült valamelyest mérsékelni az inflációt.
A kormánypárti politikus azt mondta, ha nincsenek árstopok, akkor az inflációs számok a mostani másfélszeresét is elérhetnék. Ezek jó döntések, védik a gazdaságot, annak teljesítményét, a vállalkozásokat, az embereket, a mindennapokat, a termelést – értékelt. Megjegyezte azonban, hiába van növekedés, jó gazdasági kilátás egy országban, ha ilyen energiaár-növekedés mellett ezek is hamar elfogynak.
Kocsis Máté kiemelte: ideje lenne belátni az európai vezetőknek, hogy a megoldás az energiaszankciós politika felhagyása lenne. Fel kell hagyni azzal, hogy meggondolatlan és gazdasági károkat okozó energiaszankciókat tartanak életben az Európai Unióban – mondta, hozzátéve: Brüsszel ez esetben is visszaél a hatalmával. Ahelyett, hogy meghallgatná a józan hangokat, a bírságolás és a nádpálca került megint elő, aki ellent mer mondani az ésszerűségnek, arra lesújt a brüsszeli ököl – fogalmazott.
Arról, hogy a Demokratikus Koalíció felkérte Dobrev Klárát árnyékkormány megalakítására, azt mondta: először azt hitte, ez valami vicc. Felidézte a néhány hónappal ezelőtti választásokat, amelyen – mint rámutatott – a magyar választók világosan elmondták a véleményüket, mit gondolnak Gyurcsány Ferencről és az ő szövetségeseiről. Az, hogy Gyurcsány Ferenc elvesztette az előválasztást, a választást, úgy tűnik, nem akadályozza meg abban, hogy mégis “kormányt alakítson” – közölte.
“Viccnek jó lenne”, de a helyzet annyiból nem vicc, hogy a politikai térben az történt: Gyurcsány Ferenc megüzente a többieknek, – ahogy eddig – ezentúl is ő a főnök, és “pofa be” – fogalmazott Kocsis Máté.
Világosan megüzente a DK elnöke, aki vele tart, mehet, aki nem, arra nem fog várni, és nem is kíván másban gondolkodni, csak saját magában – tette hozzá.
Megjegyezte: a magyarok emlékeznek, milyen egy Gyurcsány-kormány, ott sok babér nem termett az embereknek. Mindent elvettek tőlük, adót emeltek, a családtámogatásokat megvonták, elvették a bért, nyugdíjat – sorolta.
Válságmentes időszakban is óriási kockázat egy Gyurcsány-kormány, válságban meg a katasztrófával egyenlő – fogalmazott, reményét fejezve ki, hogy egy Gyurcsány-kormányból a nagy többség nem kér.