Egy erős állam elképzelhetetlen erős önkormányzatok, települések nélkül, mert így lehet jól meghatározni, hogy mely feladatkörök hol vannak jó helyen – mondta Székesfehérvár polgármestere csütörtökön a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Felelős településműködtetés válság idején című gödöllői konferenciáján.

Cser-Palkovics András (Fidesz) arról beszélt, hogy a polgármestereket mindig megtalálják az emberek, hiszen ott élnek közöttük. Ott helyben problémákat kell megoldani, sok esetben pedig válságokat kezelni; a mostani ciklus pedig valószínűleg egy hosszú válságkezelés lesz, amely eltarthat egészen 2024-ig – tette hozzá.
Kiemelte, az önkormányzatiság cselekvőképességet is jelent és nem várható a települési problémákra megoldás mindig valahonnan máshonnan. „Bizonyos dolgokat nekünk kell tudnunk megoldani” – fűzte hozzá.
Székesfehérvár polgármestere azt mondta, az önkormányzatiság tekintetében újfajta gondolkodásra lenne szükség: a nagyobb városokról agglomerációban kellene gondolkodni.
Cser-Palkovics András a válsággal kapcsolatban közölte, hogy az önkormányzati szolgáltatások két csoportját állapították meg. Az egyikbe azok a szolgáltatások tartoznak, amelyeket mindenképpen fenn kell tartania a városnak, és nemcsak az emberek, a családok miatt, hanem a gazdaság működése érdekében is: ilyen a bölcsőde, az óvoda, a szociális intézmények, a háziorvosi szolgáltatás, a közétkeztetés, valamilyen szinten a közösségi közlekedés és a közvilágítás.
A szolgáltatások másik csoportja esetében, ha nem érkezik kiegészítő támogatás, akkor más városokhoz hasonlóan „hozzá kell nyúlni” a színházak, sportcsarnokok, uszodák téli nyitvatartásához – mondta a fideszes politikus, aki úgy fogalmazott: a világ nem fog visszatérni oda, ahol 2019-2020-ban volt.
Cser-Palkovics András kulcskérdésnek nevezte, hogy az uniós források minél hamarabb megérkezzenek.
„Felelősek vagyunk a saját településünkért, de felelősek vagyunk egymásért is” – hangoztatta a polgármester.
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, a MÖSZ társelnöke arról beszélt, hogy szerinte Magyarországon eddig valójában nem volt rezsicsökkentés, mert a magyar egyetemes szolgáltatói ár mind a villany, mind a gáz területén magasabb volt, mint a világpiaci ár.
Hozzátette: az önkormányzatok számára az energiafronton nem nagyon van mozgástér, mert a legtöbb energiafogyasztó olyan típusú közszolgáltatás, amely kritikus infrastruktúraként kell, hogy működjön.
„Jelentem, hogy a fővárosi önkormányzat nem nagyon fog bezárni semmit” – közölte a főpolgármester.
Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke arról beszélt, hogy amikor fél évvel ezelőtt tervezték a konferenciát, még más tematikában gondolkodtak. Július végével jött a bejelentés, hogy augusztus 1-jétől piaci áron kapják az önkormányzatok az energiát, ekkor – mivel ma ez a legfontosabb téma, amely a településeket érinti – ez lett a konferencia vezérfonala.
Azt mondta, hogy kormányzati szereplők is kaptak meghívást az eseményre, de nem tudtak elmenni.
„Fontos lenne, hogy kialakuljon az a párbeszéd a kormány és az önkormányzatok között, ami lehetővé teszi a túlélést” – fűzte hozzá a MÖSZ elnöke.