Mérföldkő lehet a tüdőrák-diagnosztikában a Semmelweis Egyetem, az Ulyssys Kft. és SZTAKI együttműködésében kifejlesztett szoftver, amely CT-felvételeket automatikus elemző, mesterséges intelligencia alkalmazásával segíti a daganatos megbetegedés korai felismerését – mondta Merkely Béla, a SE rektora a projekt zárórendezvényén, csütörtökön Budapesten

A rektor elmondta azt is, a program lehetővé teszi, hogy a mellkas-CT-felvételekről automatikus és gyors diagnosztikát segítő elemzés készüljön, így nagyságrendileg több CT-felvételt lehet kiértékelni, miközben az orvosok terhelése csökken.
Jelezte: a nemzetközi szinten is élvonalbeli fejlesztés újabb lépés ahhoz, hogy elérhessék céljukat, hogy az egyetem a világ 100 legjobb egyeteme közé, és Európa legjobb öt gyógyító egyeteme közé tartozzon.
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a rendezvényen kiemelte, az állami egészségügyben a következő években a humán erőforrás lesz a “szűk keresztmetszet”, ezért a cél az, hogy csökkentsék a dolgozók terhelését, ehhez pedig hozzájárulhatnak a mesterséges intelligenciára épülő döntéstámogatási rendszerek.