Az Európai Parlament (EP) elítélte a fiatal iráni nő, Mahsza Amini letartóztatás utáni halálához vezető a bánásmódot, és uniós szankciókat sürgetett a felelősök és az eset miatt kirobbant tüntetések elnyomásában részt vevők ellen – közölte az uniós parlament csütörtökön.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kézfeltartással elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők a fiatal iráni nő bántalmazásának és halálának részrehajlás nélküli, hatékony és mindenekelőtt független kivizsgálását kérte.
Támogatásukról biztosították az iráni tiltakozások résztvevőit, és elítélték az iráni biztonsági erők által „széles körben, szándékosan és indokolatlanul” alkalmazott, számos áldozatot követelő erőszakot. Felszólították az iráni hatóságokat, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül bocsássanak szabadon mindenkit, akit a tiltakozásokkal kapcsolatban kizárólag azért börtönöznek be, mert békésen gyakorolta a véleménynyilvánítás, az egyesülés és a békés gyülekezés szabadságához való jogát, vagy, mert kiállt az emberi jogokért.
Az állásfoglalás felszólította az Európai Uniót, hogy emberi jogi szankciós rendszere alapján vonja a korlátozó intézkedések hatálya alá a Mahsza Amini halálában vagy a tüntetők elleni erőszakban érinetteket. Az EP továbbá az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát is felkérte, vizsgája ki a történteket, valamint biztatták a Teheránban akkreditált uniós nagykövetségeket, hogy nyújtsanak védelmet az emberi jogok, és mindenekelőtt a női jogok védelmezői és az uniós és iráni kettős állampolgárok számára.
A 22 éves Mahsza Aminit azért vették őrizetbe szeptember közepén, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a fiatal nőt a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.