Kövér László szerint az európai jövőért folytatott küzdelemben a legélesebb fegyver a józan ész és a tiszta lelkiismeret. Az Országgyűlés elnöke a székelyföldi Nagytusnádon beszélt erről szombat délután a magyar állam támogatásával felépített Szent Rita napközi foglalkoztató avatásán.

Kijelentette: a magyarok és a székelyek, a józan ész és a tiszta lelkiismeret jegyében nemcsak magukért küzdenek, „hanem azért, hogy Európa a jövőben is az európai embereké maradjon; azért, hogy Európa ura maradjon saját érdekeinek, saját anyagi és szellemi erőforrásainak; azért, hogy a kereszténység megtartó lelki és kulturális erő maradjon minden európai nemzet számára; azért, hogy az egy férfi és egy nő szeretetközösségén alapuló oltalmazó család a társadalom építőköve maradjon”. Úgy vélte: a józan ész és a tiszta lelkiismeret jegyében vívott küzdelem célja az is, hogy minden európai embert megillessen elődei anyanyelve, kultúrája és szülőföldje otthonossága szabad megöröklésének a joga, valamint az, hogy ezt szabadon továbbadhassa utódainak.
Kövér László szerint csak így maradhatnak talpon az európai nemzetek és államaik, és csak ezáltal lehet igazi európai béke. Úgy vélte, minden felavatott óvoda, napköziotthon, iskola, amely teljesíti Istentől rendelt feladatát, az élet kultúráját erősíti, és ezzel a megmaradás ügyét szolgálja.
Az ünnepségen Csont Ede plébános felidézte: az egyház egy régi csűr helyére építette fel a magyar állam 182 millió forintos támogatásával a napközi foglalkoztatót, melyet úgy terveztek meg, hogy megőrizze a csűr alakját. Kijelentette: azzal, hogy a tusnádiak ragaszkodnak nyelvükhöz, kultúrájukhoz, hitükhöz, szülőföldjükhöz, nem válnak sem Románia, sem a magyar nemzet másodrendű polgáraivá.
A napközi foglalkoztató a helyi óvoda és iskola épületének közelében épült fel. Mindkét intézmény gyermekei számára délutáni foglalkozásokra biztosít teret. Molnár József polgármester azt tartotta kihívásnak, hogy rávegyék a román államot a működési költségek részleges fedezésére.
Az új épületet Kovács Gergely gyulafehérvári érsek áldotta meg.
Délután búcsú keretében az érsek áldotta meg az 1818-ban épült nagytusnádi Szent Ferenc-templomot, amelyet 2015 és 2022 között az Európai Unió, valamint a magyar és a román állam támogatásával újítottak fel.