Az orosz-ukrán háború, az annak nyomán kialakuló energiaválság és az elhibázott brüsszeli szankciós politika egész Európa gazdaságát válságba taszítják. A szankciók a háborúhoz közel eső országokban emelték fel leginkább az árakat. A magyar kormány Európában egyedülálló módon rezsicsökkentéssel, élelmiszerárstoppal, benzinárstoppal, kamatstoppal, a családtámogatások és a nyugdíjak értékének megőrzésével védi a családokat – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel kedden.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi adatai szerint szeptemberben átlagosan 20,1 százalékos inflációt mértek éves alapon – emlékeztetnek a közleményben.
Közölték: a kormány célja, hogy a háborús inflációval szemben megvédje a magyar családokat, ezért döntött a rezsicsökkentés fenntartásáról, a benzinárstop, a kamatstop és az élelmiszerárstop meghosszabbításáról. A nyugdíjasokat védi, hogy a költségvetés a szankciós válság ellenére is biztosítja az inflációs nyugdíjkiegészítés, a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj kifizetéséhez szükséges forrásokat. A rekordmagas foglalkoztatás, az alacsony munkanélküliség és a folyamatosan emelkedő bérek is hozzájárulnak a háborús infláció kedvezőtlen hatásainak mérsékléséhez – írta a PM.