Azt az üzenetet küldtük Oroszországnak, hogy vonuljon ki Ukrajnából, és fejezze be a háborút – jelentette ki Gordan Jandrokovic horvát házelnök kedden Zágrábban, a Krími Platform első parlamenti találkozójának végén Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben támogatásukat fejezik ki az ukrán nép és az ország iránt, megerősítik, hogy kiállnak Ukrajna nemzetközileg elismert határai mellett, és elítélik az „illegális orosz annexiót”.
„A politikai kezdeményezés azt üzeni az agresszornak: a civilizált világ nem fog belefáradni, és Ukrajna mellett fog állni, amíg fel nem szabadítja utolsó négyzetcentiméternyi területét is” – mondta Jandrokovic.
Sztefancsuk megköszönte horvát hivatali kollégájának és Andrej Plenkovic kormányfőnek, hogy segítettek megrendezni a találkozót, amelyet történelmi jelentőségűnek és páratlannak nevezett. Elmondta: nem kerekasztal-beszélgetést, hanem számos kétoldalú megbeszélést folytattak.
„Megmutattuk, hogy nem csak kollégák vagyunk, hanem barátok is, akiknek közös céljaik vannak” – fogalmazott.
Azoknak az országoknak, amelyek „a történelem másik oldalán állnak” azt üzente: „Nézzenek ránk, ez támogatás, barátság, civilizáció, béke”.
„Ukrajna fennmarad, és győzni fog” – jelentette ki, majd hozzátette: február 23-án kevesen hitték, hogy Ukrajna ellenállhat, de az ukránok megmutatták kitartásuk erejét.
„Biztosan győzni fogunk, megvan bennünk a lehetőség és az akarat” – fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy „természetesen vissza akarják állítani Ukrajna területi integritását”.
A Krími Platform alapító csúcstalálkozóját 2021 augusztusában tartották Kijevben állam- és kormányfők részvételével, válaszul a Krím orosz elcsatolására és más biztonsági kihívásokra. A csúcsot idén augusztusban online formában szervezték meg.
A zágrábi találkozó a szervezők közlése szerint parlamentáris dimenziót adott a rendezvénynek, amelyen 42 küldöttség és 32 házelnök vett részt, köztük Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök, továbbá számos nemzetközi szervezet képviselői.