Új típusú gondolkodásra van szükség az emberiség fennmaradásához – jelentette ki Matolcsy György jegybankelnök csütörtökön a Budapesti Metropolitan Egyetem által rendezett TEDx konferencián.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke kifejtette: a jövőnk érdekében elő kell állítani azokat az új szabályokat, új gondolatokat, melyek a hosszú távú fenntarthatóság és értékállóság köré szerveződnek. A fenntarthatóság „létkérdés, és a jövő megnyerésének minden szempontból a kulcsa” – hangsúlyozta.
Matolcsy György a Kezedben a jövőd! címmel a fenntarthatóság témája köré szervezett budapesti tanácskozáson kiemelte: ma az emberi civilizáció, a világgazdaság egésze, kormányok, egyetemek komplex és összetett rendszerek. Idézte Szentgyörgyi Albert gondolatát, miszerint „látni kell, amit mindenki lát és gondolni, amit senki sem gondolt”. Véleménye szerint ez kell a jövő megnyeréséhez.
Előadásában rámutatott, hogy az erőforrások 20 százaléka adja az eredmények 80 százalékát. Azt az 1 százalékot keressük, amivel elérhető a fenntarthatóság – tette hozzá. Az erőforrások 30-40 százaléka pedig veszteség, ezért nem szabad megvárni a jegybankelnök szerint, amíg a civilizáció minden területen új szabályokat hoz a káosz ellen. Az embereknek, egyetemeknek, kormányoknak, jegybankoknak elő kell állítani a szabályokat, amelyek beépítik a fenntarthatóságot, mint kulcsot a civilizációba, az országba, gazdaságba, az egyetemekre, a vállalatok működésébe.
Példaként említette, hogy az MNB megalkotta a Fenntartható közgazdaságtan elnevezésű globális vitairatot, a pénzügyi rendszerbe bevezette a zöld szabályozást. A bankrendszert a fenntartható beruházások felé terelik – mondta.