Az uniós védelem szorosabb európai együttműködést és a tagállami kiadások növelését igényli a hiányzó katonai képességek megerősítése érdekében – jelentette ki kedden az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell, a tagországok védelmi miniszereinek brüsszeli tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatón közölte: a védelmi kiadások biztosítására bejelentett tagállami kiegészítő források pótolhatják a katonai képességek régóta fennálló hiányosságait.
„Nem utolsósorban az orosz-ukrán háborúban Kijev számára nyújtott eszköztámogatás megmutatta, hogy Európa-szerte hiányzik a védett katonai mobilitási kapacitás” – mondta a főképviselő, majd hozzátette: ennek orvoslásával egy időben a védelmi eszközök beszerzésére kell helyezni a hangsúlyt.
A megnövekedett kiadásokkal párosuló védelmi együttműködés az egyetlen módja annak, hogy Európa rendelkezzen alkalmas és készen álló fegyveres erőkkel, amelyek képesek reagálni minden válságra – jelentette ki Borrell.
Tájékoztatása szerint a Tanács határozatot fogadott el arról, hogy az Egyesült Királyság csatlakozhat a Katonai Mobilitás elnevezésű PESCO-kezdeményezéshez. Ez a kezdeményezés egy olyan politikai és stratégiai platform, amelynek célja egyszerűsíteni és szabványosítani a határokon átnyúló katonai szállításokra vonatkozó nemzeti eljárásokat. Lehetővé teszi a katonai személyzet és eszközök gyors mozgatását az EU egészében, közúton, vasúton, tengeri vagy légi úton.
A tagállamok a meghívással elismerik azt a jelentős hozzáadott értéket, amelyet az Egyesült Királyságnak a kezdeményezésben való részvétele jelenthet – emelte ki az uniós diplomácia vezetője.
Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter a tanácskozást követően elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy uniós kollégái egyetértenek Ukrajna további támogatásának szükségességével.
„Mindannyian egyetértettünk abban, hogy Ukrajnát támogatni kell” – fogalmazott Blaszczak azzal kapcsolatban, hogy a szakminiszterek elfogadták az ukrán fegyveres erők képességeinek megerősítését célzó uniós misszió (EUMAM Ukrajna) létrehozását. Közölte, hogy a kiképző misszió központja a nyugat-lengyelországi Wedrzynben lesz. A lengyel védelmi miniszter hozzátette: Lengyelország már az orosz-ukrán háború előtt elkezdte az ukrán katonák kiképzését.