Az oroszok megkezdték Ukrajna energiaellátó-rendszerének megsemmisítését; a jelen helyzetben kulcskérdés, hogy Ukrajnában a légvédelmi erők meg tudják-e védeni az elektromos ellátórendszert vagy a szomszédos államban Oroszország lehetetlen helyzetbe hozza a polgári lakosságot és a katonai hátországot is a tél folyamán – mondta az Alapjogokért Központ nemzetbiztonsági tanácsadója kedd este az M1 aktuális csatornán, arra reagálva, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték.

Horváth József közölte, az oroszok részéről az új stratégia lényege, az elektromos áram a 21. században az az energia, amely nélkül gyakorlatilag működésképtelenné lehet tenni egy országot. Példaként említette, hogy elektromos áramra van szükség a világításhoz, a kommunikációs rendszerek és a távfűtés működéséhez is. Az eddigi információik szerint Ukrajnában – az orosz bombázások hatására – az energiaellátó-rendszer csaknem 40 százaléka sérült meg.
A műsorban elhangzott, hogy a csatorna információja szerint az oroszok nagy erőkkel bombázzák Ukrajna területét, a transzformátor-állomások a fő célpontok. A fehérorosz határnál eltaláltak egy transzformátor-állomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. A jelenlegi helyzetben a Barátság kőolajvezeték leállt, ugyanis a szivattyúknak nincs áramellátása. A Molnak 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani. A 90 nap elegendőnek mutatkozik, hogy a déli szállításokat megszervezzék.