Az orosz erők kedd délután átfogó rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, elsősorban energetikai létesítményeket támadtak, a csapások estig folytatódhatnak – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a lakossághoz intézett videoüzenetében.

„Nyolcvanöt rakétát lőttek ki Ukrajnára, városainkra, ezek többsége az energetikai infrastruktúrát érte. Egyértelmű, hogy mit akar az ellenség, de nem fogja elérni a célját” – hangoztatta az államfő. Figyelmeztetett, hogy körülbelül húsz rakétacsapás várható még aznap. „Ezért nagyon kérek mindenkit: vigyázzatok magatokra, és maradjatok még egy darabig az óvóhelyeken!” – üzente Zelenszkij.
Hozzátette: tudomása van arról, hogy több városban a támadások következtében megszűnt az áramszolgáltatás. De fogadkozott, hogy hamarosan helyreállítják.
Herman Haluscsenko energetikai miniszter a Facebookon közölte, hogy az átfogó orosz rakétatámadás Ukrajnával szomszédos több ország energiarendszerére is hatással lehet. Kiemelte, hogy az energiarendszer elleni mostani támadás volt a legsúlyosabb a háború kezdete óta.
„Az ellenség az egész ukrán energiarendszert támadja, mind a termelő létesítményeket, mind az átviteli rendszereket. Vészleállásokat okoztak minden régióban. A katonai és a nemzetközi színtéren elszenvedett vereségek után az ellenség újabb kísérletet tesz a bosszúra, és a tél beállta előtt igyekszik maximális károkat okozni energiarendszerünkben” – hangsúlyozta Haluscsenko.
A miniszter arra kérte az ukránokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat a kritikus energiaellátási helyzettel kapcsolatban, és bízzanak az energetikai szakemberekben és az ukrán fegyveres erőkben.
Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az ukrán légvédelem a levegőben megsemmisített az Ukrajnára kilőtt több mint 90 rakétából 70-et, de a becsapódások miatt több mint hétmillió lakos országszerte áramszolgáltatás nélkül maradt. Közölte, hogy 15 – közelebbről nem megnevezett – energetikai objektumot ért találat.
Volodimir Trus, a nyugat-ukrajnai Ternopil megye kormányzója arról számolt be, hogy a régió 90 százalékában szűnt meg az áramellátás.