Nagyon kemény viták jönnek, és ezekben a kormánynak szüksége lesz a támogatásra, ezért fontos a nemzeti konzultáció – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjárás keretében Budapesten arról beszélt: a szankciók teljes csődjének beismerése, hogy ma Brüsszelben letagadják, az elvárás az volt, hogy a szankciók segítenek a háborút hamarabb lezárni.
Az EU csak azért akar újabb szankciókat, hogy a saját hibás, károkat okozó döntéseit valahogyan mentegesse, mert annak a kimondása, hogy a szankciók zsákutcát jelentenek, felelősök után kiáltanak – vélekedett Szijjártó Péter.
Megjegyezte: nem teszik kockára a magyar energiaellátást; bármilyen szankciós csomag tárgyalásakor a magyar érdeket kell védeni.
A tárcavezető kiemelte: felbecsülhetetlen értéke van a választási győzelemnek, mert a magyar kormány a legstabilabb Európában, és ez a kormány teljes mellszélességgel kiáll a nemzeti érdekekért.
Közölte: normális esetben, békeidőben egy ország jövőjéről, különböző politikai irányvonalakról szól egy választás, de Magyarországon az áprilisi választásnak ennél sokkal nagyobb tétje volt, mert nemcsak az ország gazdasági és társadalmi jövőképéről döntöttek a választók, hanem arról, hogy Magyarország következő évei békében telhetnek-e – magyarázta.
Hozzáfűzte: az eltelt hónapok megerősítették, mennyire fontos volt a tavaszi győzelem.
Emlékeztetett arra: a kampányban világossá tették, hogy a legfontosabb cél kimaradni a háborúból, ennek megfelelő döntéseket hozott a kormány, ugyanakkor Magyarország komoly humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának.
Úgy vélte, a háború kitörését követően világos volt, hogy az EU-nak valamilyen választ kell adnia, de a lehető legrosszabb választ adta a szankciók bevezetésével. Brüsszel azt ígérte, hogy a szankciók az orosz gazdaságot térdre kényszerítik és ezzel hozzájárulnak, hogy a háború mielőbb véget érjen.
Hangsúlyozta: azonban jelenleg azt látni, hogy a háború brutális módon zajlik és az európai gazdaság az európai recesszió felé halad. Ennek a helyzetnek ahhoz kellene vezetnie, hogy a döntéshozók leülnek értékelni a fejleményeket, azt, hogy az árak az egekben vannak és az orosz gazdaságot nem rengették meg a szankciók – mutatott rá.
Szijjártó Péter közölte: Magyarország azért vásárol gázt Oroszországtól, mert fizikailag kizárt, hogy nélküle oldja meg a gázellátást, egyszerűen így alakult ki az infrastruktúra ebben a térségben.
Kifejtette: a szankciók teljes csődjének beismerése, hogy ma Brüsszelben letagadják, hogy az elvárás az volt, hogy a szankciók segítenek a háborút hamarabb lezárni. Az EU csak azért akar újabb szankciókat, hogy a saját hibás, károkat okozó döntéseit valahogyan mentegesse, mert annak a kimondása, hogy a szankciók zsákutcát jelentenek, felelősök után kiáltana – vélekedett.
Elmondta: akkor pedig elő kellene állnia azoknak a vezetőknek, akik a szankciók mellett kardoskodtak és ki kellene mondaniuk, hogy miattuk került az európai gazdaság a recesszióba közelébe és le kellene mondaniuk. Ez lenne a normális reakció azok részéről, akik a szankciók bevezetésével károkat okoztak Európának – jelentette ki.