A magas infláció nyomában járó emelkedő kamatok véget vetettek a kedvező globális államadósság-finanszírozási kondíciókkal jellemzett időszaknak – áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő a szuverén adósok jövő évi kilátásairól összeállított tanulmányában kiemeli azt a várakozását, hogy az emelkedő kamatoknak tartós hatásuk lesz az államadósságok piaci finanszírozásának költségeire.
A Fitch szerint ennek különös jelentősége van a szuverén osztályzatok szempontjából, tekintettel az államadósság-terhek 2019 vége óta bekövetkezett széles bázisú és jelentős növekedésére.
Ha a Fitch besorolási listáján szereplő államadósok 2019 óta bejelentett jegybanki kamatemeléseinek 125 bázispontos mediánszintje teljes mértékben és azonnal érvényesülne a kamatkötelezettségekben, a globális államadósság-tömeg kamata 2023-ban 1100 milliárd dollárral növekedne – áll a hitelminősítő elemzésében.
A Fitch Ratings megjegyzi ugyanakkor, hogy ez nem fog megtörténni, hiszen a mindenkori kamatszintek és a tényleges fizetési időpontok nem esnek egybe, tekintettel a különböző lejárati profilokra.
A hitelminősítő szerint azonban a folyamatosan csökkenő kamatokkal jellemzett nagyon kedvező adósságdinamikák korszaka – különösen a fejlett gazdasági térségekben – véget ért.
A Fitch Ratings előrejelzése szerint jövőre az amerikai és az euróövezeti gazdaságban is recesszió lesz.
A cég kiemeli, hogy a világ e két legnagyobb gazdasági erőcentrumában 1980 óta mindössze negyedszer fordul elő egyidejű visszaesés.
A Fitch várakozása szerint a recesszió az euróövezetben előbb – már az idén – elkezdődik és mélyebb is lesz, mint az amerikai gazdaságban, tekintettel a földgázellátási válságra, amely az energiaárak jelentős kilengését okozta.
A Fitch Ratings listáján szereplő szuverén adósok besorolási kilátásai csaknem kiegyensúlyozottak, de az idei év a legrosszabbak között volt a feltörekvő térségi államadós-osztályzatok leminősítései szempontjából – áll a tanulmányban.
A hitelminősítő közölte: az átlagos globális államadós-besorolási szint valamelyest elmarad a „BBB mínusz”-tól – ez a befektetési ajánlású és a befektetésre már nem ajánlott kategóriák határa -, de a globális átlagon belül a feltörekvő piaci szuverén adósságosztályzatok átlaga minimálisan „BB mínusz” felett jár, vagyis a spekulatív sávban van.
A Fitch Ratings már három éve „BBB”-re – vagyis egy fokozattal a „BBB mínusz” határszint fölé – javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását, amelyre stabil kilátást tart érvényben.
Egy másik globális hitelminősítő, a Moody’s Investors Service a minap Londonban ismertetett éves előrejelzésében közölte, hogy negatív hitelképességi kilátást adott 2023-ra a világgazdaságnak. A cég indoklása szerint az infláció lassulásnak indul ugyan jövőre, de az élelmiszer- és az energiaárak továbbra is magasak lesznek, hátráltatva a globális növekedést.
A Moody’s prognózisa az idén még 3 százalékos, jövőre azonban 1,7 százalékra lassuló globális GDP-növekedést valószínűsít reálértéken.
A Fitch Ratings új negyedéves prognózisa 2022-re 2,4 százalékos, 2023-ra szintén mindössze 1,7 százalékos növekedéssel számol a világgazdaságban.