Amikor Brüsszelben az Oroszország elleni szankciókat bevezették, nyilvánvalóan minden tagállamnak, így Magyarországnak is hazudtak, hiszen a szankciók Európának ártanak valójában és nem Oroszországnak – jelentette ki az építési és közlekedési miniszter csütörtökön Mohácson.

Lázár János a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjáró sorozat rendezvényén, a fórumot megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az is hazugság volt, hogy a szankciók segítségével hamarabb véget ér a háború, ehelyett a háború vége jelenleg nem is látszik.
A miniszter szerint az is hazugság volt Brüsszeltől, hogy a szankciós csomag nem érinti az energiát, és annak nem lesz hatása az energiahelyzetre. Ezzel szemben a szankciók miatt elszabadultak az energiaárak, a növekvő energiaárak miatt pedig megnőtt az infláció – mondta.
Lázár János szerint abból a nehéz helyzetből, amelybe Magyarország Brüsszel miatt került, akkor lehet kilábalni, ha a kormányt továbbra is támogatják, ezért mindenkit arra kért, hogy vegyen részt a nemzeti konzultációban.
A tárcavezető a sajtótájékoztatón érintette az 1526-ös sorsdöntő ütközet félezredik évfordulójával kapcsolatos Mohács 500 programot is, amely – mint mondta – komoly fejlesztések megvalósítását teszi lehetővé a településen és környezetében.
A térség fejlődését szolgálja a miniszter szerint a Mohács közelében futó M6-os autópálya Bóly és az országhatár közötti szakaszának építése is. Ezzel kapcsolatban elmondta: a 90 milliárd forintos, 2024-es átadással tervezett beruházás készültsége jelenleg már több mint 60 százalékos.
A politikus reményét fejezte ki, hogy a térség fejlődését szolgáló másik fontos infrastrukturális fejlesztés, a tervezett mohácsi Duna-híd – az energiaválság miatt ideiglenesen leállított – előkészítése is folytatódhat a jövőben.