A Fidesz frakcióvezető-helyettese feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának ügyében.

Halász János az MTI-nek szombaton elküldött videónyilatkozatában kijelentette, hogy nem fogynak a kérdések a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának ügyében, pedig több hatóság és a titkosszolgálatok elemző, értékelő munkája is folyamatban van.
Hozzátette, a helyzetet nem könnyíti meg, hogy Márky-Zay Péter és a többi baloldali szereplő rendszeresen ellentmondásokba keveredik.
A kampány elején elhallgatták a „guruló dollárokat”, aztán több százmillióról beszéltek, végül összességében már hárommilliárd forintra derült fény – sorolta a példákat az ellentmondásokra a fideszes politikus.
Hozzátette, hogy Márky-Zay Péternek, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének mikroadományokról szóló verzióját pedig éppen a szponzor, az Action for Democracy cáfolta meg: bevallotta, hogy intézményi adományozók is küldtek pénzt Magyarországra a választási kampány idején.
Halász János szerint a Karácsony Gergely főpolgármester főtanácsadójához köthető szervezet 1 milliárd 848 millió forinttal támogatta a Marki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországért Mozgalmat (MMM) és több magyarországi címzettnek is jelentős összegeket utalt.
Kifejtette, hogy a „lejárató cikkekért” felelős Oraculum 2020 Kft. egymilliárd forintot, míg a Bajnai Gordon-féle DatAdat 148 millió forintot kapott a külföldi civil szervezettől.
Halász János figyelemreméltónak nevezte azt is, hogy Márky-Zay mozgalma 1,4 milliárd forint összértékben utalásokat indított a DatAdat osztrák anyavállalata részére, de a magyar társasághoz is juttatott 11,7 millió forintot.
A politikus szerint érdemes megvizsgálni, hogy a kifizetések mögött milyen valós, számlával igazolható teljesítés van, hiszen ezek hiányában bűncselekmény, konkrétan költségvetési csalás megalapozott gyanúja merülhet fel.
Halász János közölte: azt várja a NAV-tól, hogy tisztázza az ügyet, és szükség esetén tegye meg a büntetőjogi lépéseket az „elmúlt három évtized legsúlyosabb botrányában”.