A tagállamoknak kompromisszumot kell kötniük, de elérhető az EU egészére vonatkozó közös megállapodás a holland gáztőzsde, a TTF határidős piacára vonatkozó árplafon bevezetéséről – jelentette ki az Európai Bizottság energiaügyi biztosa Brüsszelben hétfőn.

Kadri Simson a energiaügyi tanács rendkívüli ülése előtt újságíróknak hangsúlyozta: elérhető közelségben van az uniós gázárplafonról szóló megállapodás.
„A mindenki számára elfogadható megállapodás azonban nagyon erős kompromisszumot kíván mindenkitől” – fogalmazott az uniós biztos.
Jozef Sikela, az Európai Unió Tanácsa elnökségét betöltő Csehország ipari minisztere az ülésre érkezve azt mondta, az uniós országok között a magas energiaárak kezelésével kapcsolatos hónapok óta tartó vita lezárásához egy kompromisszumos javaslatot bocsátanának szavazásra, és nem követelnének meg egyhangúságot az elfogadáshoz.
„Célom, hogy a mai nap végére megállapodás szülessen egy olyan mechanizmusról, mely megakadályozza az európai gázárak hirtelen emelkedését” – fogalmazott a cseh miniszter.
A miniszter részleteket ismertetve elmondta, hogy a cseh elnökség a 188 eurós megawattóránkénti gázárral megvalósítható, új javaslatot tett le az asztalra, amely kezeli a tagországok gázárplafonnal kapcsolatos aggodalmait. A gázszerződésekre vonatkozó dokumentum olyan biztosítékokkal is szolgál, mint az a lehetőség, hogy az EU azonnal felfüggeszthesse a felső árhatárt, ha nem kívánt következményei vannak – mondta. A javaslat szerint az intézkedés csak akkor lépne életbe, ha az első hónapban kötött szerződés esetében három napon keresztül az árak meghaladják a megawattóránkénti 188 eurót.
Robert Habeck német gazdasági miniszter közölte, országának nincsen kifogása az alacsony gázpiaci árak ellen. Azonban, ahogy „a korábbi piaci beavatkozásokból tudjuk, hogy nagyon óvatosnak kell lennünk, nehogy a jót akarva végül rosszat érjünk el” – fogalmazott.
Kérdésre válaszolva, miszerint cseh kollégája megjegyezte: Németország ellenállása esetén minősített többségű szavazással fogadnák el a javaslatot, Habeck azt válaszolta, „ez természetesen nemkívánatos következménnyel járna. Hangsúlyozta, országának „kérdései és aggodalmai megalapozottak” a gázrásapkával kapcsolatban. A német miniszter ugyanakkor azt mondta: „ha a megállapodás létrejön, akkor együtt kell élnünk vele”.