A Magyar Honvédség sok katonája teljesítette szolgálatát a határon, példás helytállással, becsülettel – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

Bakondi György abból az alkalomból, hogy csütörtök reggel teljesítette utolsó szolgálatát a déli határon az utolsó honvédjárőr, elmondta: 2015-től voltak jelen a katonák a határokon, és az elmúlt években sok határsértőt, embercsempészt fogtak el.
Alig van olyan katona a Magyar Honvédségben, aki ne teljesített volna hosszabb-rövidebb szolgálatot a határon – jelezte a belbiztonsági főtanácsadó.
A honvédség erőinek áthelyezését az tette lehetővé, hogy a határvadász ezred kialakítása jó ütemben halad, már meghaladta az ezret a szolgálatba lépett határvadászok száma – mondta.
A belbiztonsági főtanácsadó hangsúlyozta: a határőrizeti rendszer három elemből áll: a kerítésből és a műszaki akadályrendszerből, a jogi határzárból, illetve a katonai – most már határvadászi és rendőri – biztosításból. Mindhárom alapfeltétele a sikeres határőrizetnek – mondta.
Kiemelte: a határvadászok megfelelően képesek garantálni a határ biztonságát.
Arról is beszélt: január elsejétől, Horvátország schengeni csatlakozásával lehetőség lesz arra, hogy a horvát határszakaszról a szerb vagy a román határszakaszra is átcsoportosítsanak erőforrásokat.
Az egyre erősödő migrációról szólva Bakondi György felhívta a figyelmet arra: a migráció, amelyben százezrek vesznek részt, a bűnözőknek is megkönnyíti az elrejtőzést.