Nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az Európai Unióban novemberben havi összevetésben.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte, hogy novemberben az euróövezetben 0,8 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,9 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom októberhez képest, amikor az euróövezetben 1,5 százalékos, az EU-ban pedig 1,4 százalékos forgalomcsökkenést regisztráltak szeptemberrel összevetve.
Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom az októberi 2,6 százalékos csökkenés után novemberben 2,8 százalékkal esett, míg az EU-ban az októberi 2,3 százalékos csökkenést követően novemberben 2,4 százalékkal zsugorodott.
Októberhez képest Spanyolországban nőtt a legnagyobb mértékben, 3,6 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom novemberben, továbbá Lengyelországban (2,6 százalék) és Svédországban (2,3 százalék).
A kiskereskedelmi forgalom havi szinten a legjelentősebben Luxembourgban (-2 százalék), Franciaországban és Horvátországban (egyaránt -1 százalék), illetve Szlovéniában (-0,5 százalék) mérséklődött.
Novemberben éves bázison Lettországban bővült a legnagyobb mértékben, 10,7 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom. A második legnagyobb növekedés Szlovéniában volt 7,5 százalékkal, majd Lengyelországban 5,7 százalékkal. A legjelentősebb éves csökkenés Dániában volt, 7,4 százalékos, majd Belgiumban 6 százalékos és Németországban 5,7 százalékos.
Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom havi szinten 0,1 százalékkal nőtt, éves összevetésben pedig 0,6 százalékkal bővült novemberben – az Eurostat honlapján szereplő adatok szerint.