A 80 évvel ezelőtti doni katasztrófa arra emlékeztet bennünket, hogy mi, magyarok nem sodródhatunk bele mások háborúiba – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-hez eljuttatott videóüzenetében.

Hollik István a Budapest VIII. kerületében található Tiszti hősi emlékműnél gyertyagyújtással tisztelgett Don-kanyarban 1943-ban hősi halált halt magyar honvédek emléke előtt.
A politikus üzenetében kiemelte, Magyarországnak van mit tanulnia az elmúlt évszázad szörnyű és kegyetlen háborúiból: a doni katasztrófa arra emlékeztet, hogy “mi, magyarok nem sodródhatunk bele mások háborúiba, hiszen a nagyhatalmak játszmáiban mi mindig csak a rövidebbet húzhatjuk”.
Ezt a tanulságot a magyarok számára “földben és vérben mérik”, hiszen Magyarország az I. világháború után elveszítette területének kétharmadát, a II. világháborúban pedig több százezer magyar halt meg – tette hozzá.
Hollik István azt mondta, ez az áldozat kötelez, mindent meg kell tenni, hogy Magyarország kimaradjon a szomszédban zajló háborúból, és minél hamarabb lezáruljon az orosz-ukrán háború.