Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók céljai nem teljesültek, a megszorító intézkedések tönkre teszik Európát – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva csütörtökön.

Deutsch Tamás, az Európai Parlament plenáris ülésének a Kijevben péntekre tervezett EU-Ukrajna csúcstalálkozóval kapcsolatos vitáját követően kijelentette: tévedtek azok a brüsszeli bürokraták, akik azt mondták, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók a háború gyors befejezéséhez fognak vezetni. Az eddig elfogadott kilenc szankciós csomag ellenére nincs kilátásban a háború befejezése, ezt a célt nem sikerült elérni. Ezzel szemben inflációt okozott, gazdasági és energiaválság válság fenyeget – közölte.
A szankciós politikának véget kell vetni, vissza kell térni a józan ész talajára, és fel kell hagyni az önsorsrontó politikával – húzta alá Deutsch Tamás, majd hozzátette: annak érdekében kell erőfeszítéseket tenni, hogy minél előbb béke legyen. Ehhez fegyvernyugvásra van szükség és a béketárgyalások megkezdésére – közölte.
A politikus arról tájékoztatott, hogy az Európai Parlament olyan határozatot tervez elfogadni csütörtökön, amelyben azonnali és teljeskörű Oroszországgal szembeni energiaszankciót követel. Figyelmeztetett: elfogadása esetén azonnali gazdasági összeomlás következne be az Európai Unió valamennyi tagországában. Közölte: ezért a Fidesz európai parlamenti képviselői elutasítják ezt az álláspontot, és részt sem vesznek ezen a szavazáson.
Deutsch Tamás elfogadhatatlannak nevezte továbbá, hogy az uniós parlamenti szövegben még említés sincsen arról, hogy Ukrajna olyan új jogszabályt fogadott el, amely jogfosztó az országban élő minden kisebbség számára.
„Elfogadhatatlan, hogy miközben az unió a demokráciára, az alapvető jogok tiszteltben tartására épülő együttműködés, akkor egy tagságra készülő ország a területén élő kisebbségek számára jogfosztó törvényt hoz” – fogalmazott.
A fideszes EP-képviselő végezetül reményét fejezte ki, hogy az EU-Ukrajna csúcsértekezleten az EU képviselői fel fogják hívni Kijev figyelmét az alapjogok kötelező betartásának fontosságára.