Sikeresnek nevezte a harci műveletek előrehaladását Artemivszk (Bahmut) és Vuhledar térségében kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Sojgu a védelmi tárca keddi videokonferenciáján elmondta, hogy a Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában indított orosz offenzíva hét település, köztük Szoledar „felszabadítását” eredményezte. Beszámolója szerint a harcok Artemivszk és Vuhledar térségében sikeresen haladnak.
A miniszter azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők csak januárban több mint 6500 embert, 26 repülőgépet és hét helikoptert, 341 páncélozott járművet és 40 sorozatvetőt, valamint 208 drónt veszítettek.
„A nyugati országok példátlan katonai segítsége ellenére az ellenség jelentős veszteségeket szenved” – hangoztatta.
Sojgu szerint az Egyesült Államok és szövetségesei igyekeznek minél tovább elhúzni a konfliktust, ezért „nehéz támadó fegyverekkel” látják el, és nyíltan orosz területek elfoglalására ösztönzik Kijevet.
„Az ilyen lépések ténylegesen a NATO-országokat is belerángatják a konfliktusba, és kiszámíthatatlan mértékű eszkalációhoz vezethetnek” – figyelmeztetett.
Mint mondta, eközben az orosz hadsereg „folytatja a leszállított fegyverek felőrlését” mind az érintkezési vonalon, mind az odavezető úton.
A tárcavezető azzal vádolta Kijevet, hogy miután tudatosította, hogy képtelen Oroszországot katonailag legyőzni, az új orosz régiók – az Ukrajnától elcsatolt területek – lakóinak megfélemlítéséhez folyamodik, lakónegyedekre és polgári intézményekre mér csapásokat.
A miniszter úgy vélekedett, hogy Oroszország karácsonyi tűzszüneti ajánlatának elutasítása sokat elmond az ukrán vezetés „barbár természetéről”: a kérdéses időszakban az ukrán hadsereg több mint 550 tüzérségi és aknavető-támadást hajtott végre, amelyet ellentűzzel elfojtottak.
Sojgu azt ígérte, hogy az orosz fegyveres erők továbbra is „biztosítani fogják az orosz állampolgárok biztonságát az új régiókban, és meg fogják védeni Ukrajna népét a kijevi rezsim népirtásától”.
Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Telegram-csatornáján kedden vágyálomnak minősítette, ugyanakkor a területi realitások felé tett első lépésnek nevezte azokat a kijevi kijelentéseket, amelyek szerint a Nyugat állítólag kész lenne a koreai forgatókönyv szerint felosztani Ukrajnát. Az elképzelést a volt elnök belső használatra szánt narratívának nevezte. Érvelése szerint amíg a Koreai-félszigetnek a 38. szélességi kör mentén történt felosztása két független országot hozott létre, addig a Donyec-medence és más területek már Oroszország részeivé váltak, „amely a világ legnagyobb állama, és amely teljes szuverenitással és a legfélelmetesebb fegyverekkel” rendelkezik.
Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában több mint ötven katona, két páncélozott harcjármű, négy egyéb jármű és egy D-30-as tarack, Liman irányában több mint száz katona, három páncélozott harcjármű és két egyéb jármű, Donyeck körzetében több mint kilencven katona, négy páncélozott harcjármű, egy Grad sorozatvető és egy Mszta-B önjáró tarack, valamint egy lőszerraktár, a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja irányában több mint nyolcvan katona, egy harckocsi, két páncélozott harcjármű, két D-20-as és két D-30-as tarack, valamint egy Gvogydika önjáró löveg, Herszon irányában pedig mintegy húsz katona, egy Akacija önjáró tarack, valamint egy lőszerraktár volt.
Az orosz rakéta- és tüzérségi erők 139 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 86 tüzérségi lőállásra mértek csapást, a légvédelmi pedig lelőtt kilenc drónt, valamint hét HIMARS- és Uragan-rakétát.
Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 382 repülőgépet, 206 helikoptert, 3036 drónt, 403 légvédelmi rakétarendszert, 7771 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 1010 sorozatvetőt, 4020 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8282 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.
Az orosz ellenőrzés került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.