Három, Cserhalmi György főszereplésével készült filmet tesz ingyenesen elérhetővé péntektől vasárnapig a Filmio, a színész 75. születésnapja alkalmából – tájékoztatta az NFI az MTI-t csütörtökön.

Cserhalmi legemlékezetesebb alakításai közül ingyenesen megtekinthető lesz a Dögkeselyű című krimi-thriller a 80-as évek Budapestjéről, az Amerikai anzix című ikonikus Bódy Gábor-film, valamint a látványos Szerelmem, Elektra a Nemzeti Filmintézet streaming platformján – közölte az NFI.
Mint írták, Cserhalmi György, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas színész és érdemes művész a huszadik századi színház- és filmkultúra egyik legmeghatározóbb alakja, akinek neve felejthetetlen alakításokkal forrt össze.
András Ferenc Dögkeselyű című kultikus bűnügyi filmjében Cserhalmi egy kiábrándult taxisofőrt alakít, akit kirabolnak munka közben és miután a rendőrség nem hajlandó érdemi lépéseket tenni az ügyben, maga ered a csalók nyomába. Az 1982-es film szocialista Magyarországon játszódó története a krimi, a thriller, az akciófilm és a film noir elemeivel keveredik. Cserhalmi György ikonikus alakításában tökéletesen megragadja az értelmiségi pályát taxizásért ott hagyó antihős dilemmáit – olvasható a tájékoztatóban.
Az Amerikai anzix Bódy Gábor különleges filmnyelvi kísérlete emigráns negyvennyolcas magyar katonatisztekről szól, akik az amerikai polgárháborúban harcolnak az északiak oldalán. A filmben Cserhalmi György a vakmerő Vereczkyt alakítja, aki két társával egymástól eltérő módon éli meg a szokatlan helyzetet.
A Szerelmem, Elektra Jancsó Miklós formailag legbravúrosabb és leglátványosabb alkotása, amelyben az ismert ógörög tragédia a magyar pusztán kel életre, bemutatva a szabadság és a zsarnokság örök harcát a modern ember szemszögéből – áll a közleményben.