Annak ellenére, hogy a gáz az utóbbi időben olcsóbbá vált, elengedhetetlen az Európai Unió villamosenergia-piacának reformja, a volatilitás szabályozása, annak biztosítása, hogy a villamosenergia ára megfeleljen az előállítási költségnek – jelentette ki Elisabeth Borne francia kormányfő Brüsszelben, az Európai Bizottság vezetőivel tervezett megbeszélését megelőzően csütörtökön.

„Noha a gázárak visszaestek, továbbra is elengedhetetlen a belső villamosenergia-piac reformja, hogy az árak ingadozása jobban ellenőrzött legyen” – fogalmazott Elisabeth Borne.
Közölte, országa támogatja az Európai Bizottság márciusban bemutatni tervezett javaslatait azzal a feltétellel, hogy a villamosenergia-piaci reformnak biztosítania kell, hogy az árak megfeleljenek a valós termelési költségeknek.
Elmondta, Európa nagyratörő vállalásokat tett a karbonsemlegesség megvalósítására 2050-re. Ennek érdekében minden lehetőt meg kell tenni, majd hozzátette: az erőfeszítésekből Franciaország is kiveszi a részét egy, az ökológiai célokat is figyelembe vevő új iparpolitika közös kidolgozásával.
Elisabeth Borne végezetül közölte, Franciaország továbbra is hozzájárul az Európai Unió erőfeszítéseihez az Ukrajnának nyújtott támogatások ügyében.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy az Európai Unió példátlan kihívásokkal néz szembe, melyek között az ukrajnai háborút és annak következményeit, az éghajlatváltozást és annak a társadalmakra gyakorolt hatásait említette.
Elmondta, a közös kihívások kezelésére világos ütemterv áll rendelkezésre, amelynek uniós szintű végrehajtása érdekében együttműködésre van szükség.
Kiemelte: a nemzetközi gazdasági helyzet új, a körülményekhez alakított válaszokat követel. Véleménye szerint az energiarendszerek és az ágazati jogszabályok átdolgozására van szükség. Csak a közös európai és nemzeti együttműködések hozhatják meg a várt eredményeket, amelyeket az unió zöld megállapodásában foglalt ipari terve is segíti. Végezetül hozzátette: üdvözli, hogy Franciaország egyetért a brüsszeli testület készülő iparpolitikai javaslatainak fő irányvonalaival.
Elisabeth Borne brüsszeli tátogatása során megbeszéléseket folytat Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnökével is.