A magyar érdek, a magyar gazdaság és a gyermekek védelme melletti határozott kiállásnak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelőjét az Alapjogokért Központ főigazgatója a Facebook-oldalán.

Szánthó Miklós azt közölte, a beszéd alapján a magyar stratégiai célok – a családpolitika, a munkaalapú társadalom, a nyugdíj- és rezsivédelem, a kiemelt piaci szektorok nemzeti kézben tartása – elsődlegessége nem változik.
„Erkölcsös önzőség: nem rángathatnak bele minket a háborúba. A magyar érdek minden egyebet megelőz, az ukránt, de a nyugati háborús pszichózis követelte öngyilkos követeléseket is. Az átalakuló világtérrendben a magyar érdek a béke, mert ez garantálja az összekapcsolt világot, ahol Magyarország centrumszerepben lehet. Háború helyett béke, blokkosodás helyett connectivity!” – tette hozzá.
Az EU-val kapcsolatos új megközelítésről azt írta, a tagállamoknak kellene Brüsszelt ellenőrizniük, nem az uniónak növelni a hatalmát.
Szánthó Miklós az aktív államról szólva kifejtette: az aktív állam feladata megvédeni a gazdaságot, az embereket, és letörni az inflációt.
„Állam és gazdaság viszonyának nem dogmatikus ideológiai kérdésnek kell lennie, hanem valóságalapúnak: ha békekörülmények között az állam visszavonulhat, azt kell tennie, de ha válság van, be kell avatkoznia a piaci folyamatokba” – írta, megjegyezve, az aktív államnak ebben az esetben például garantálnia kell az energiabiztonségot. „Jelenleg erre van szükség” – jegyezte meg.
A gyermekvédelemmel kapcsolatban pedig azt írta: „a genderpropaganda nem egy jópofa marháskodás, pedofíliára nincs bocsánat, a gyerek szent és sérthetetlen”.
Világosan látni kell, hogy a szivárványos „érzékenyítés” előbb-utóbb a pedofília relativizálásába fog torkollani, ezért ezt meg kell állítani, „visszaérzékényítésre” van szükség – közölte Szánthó Miklós.