Vlagyimir Putyin orosz elnök világossá tette, hogy folytani akarja a háborút, ezért az Ukrajnának eddig nyújtott támogatást nem csak fenntartani, hanem fokozni kell – jelentette ki a NATO-főtitkár kedden.

Jens Stoltenberg a NATO brüsszeli székházában Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján fontosnak nevezte, hogy a felajánlott fegyverek mihamarabb eljussanak Ukrajnába.
Közölte: a NATO a tagországok és ukrán szakértők bevonásával beszerzési csoportot hív össze, hogy biztosítsák mindazon fegyverek rendelkezésre állását, amelyekre Ukrajnának szüksége van.
A főtitkár sajnálatosnak nevezte, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló Új START-szerződésben, és azt mondta: az orosz döntéssel a teljes fegyverzetellenőrzési architektúra felszámolódott. Több nukleáris fegyver birtoklása, a fegyverzetellenőrzési megállapodások be nem tartása veszélyesebb hellyé változtatják a világot – emelte ki.
„Arra biztatom Oroszországot, hogy gondolja át döntését, és tartsa tiszteletben a meglévő megállapodásokat” – fogalmazott.
Közölte, hogy a katonai szövetség eltökélt abban, hogy segíti Ukrajnát egy hatékony, átlátható és elszámoltatható fegyverbeszerzési rendszer kidolgozásában.
„Meg kell adnunk Ukrajnának, amire szüksége van a győzelemhez”, mielőtt Oroszország megragadja a pillanat adta lehetőséget – mondta a NATO-főtitkár, majd hozzátette: Putyin nem nyerheti meg a háborút. „Az tragédia lenne Ukrajna számára, és veszélyes lenne saját biztonságunkra és az egész világra nézve” – mondta.
Stoltenberg közölte: aggodalomra ad okot, hogy Kína fegyverszállításokkal támogathatja Oroszország Ukrajna elleni háborúját.
Dmitro Kuleba arról beszélt, hogy országának koordinációra van szüksége a fegyverek szállításában. Noha a fegyverek és a lőszer gyártására megvan a kapacitás, ahogy megvannak a szállítási erőforrások is, koordinációra van szükség ahhoz, hogy az eszközöket a hadszíntérre szállítsák – mondta. Ezzel összefüggésben az ukrán külügyminiszter közölte: a NATO, az EU és Ukrajna ígéretet tettek arra, hogy három fő kérdésre összpontosítanak: miként képezzék ki az ukrán katonákat, hogyan állítsanak elő és vásároljanak fegyvereket és lőszereket, és hogyan szállítsák azokat Ukrajnába hatékonyabb módon.
„Minél összehangoltabbak vagyunk, annál hamarabb tudja Ukrajna kiűzni az orosz hadsereget a területéről”, és annál hamarabb állhat helyre az euroatlanti térség békéje – tette hozzá Dimitro Kuleba.
Josep Borrell arról beszélt, hogy a fegyvertámogatások megerősítik Ukrajna azon jogát, hogy megvédje önállóságát és területi egységét az agresszorral szemben. Kijelentette: most lőszerek szállításával, később más szükséges katonai eszközök biztosításával kell támogatni Ukrajna önvédelmi háborúját.
Megerősítette, hogy az Európai Unió még a hét folyamán, az ukrajnai háború megkezdésének első évfordulója, február 24. előtt elfogadja Oroszországgal szembeni tizedik szankciós intézkedéscsomagját.