Oroszország határozottan elítéli a kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostor szerzeteseinek kilakoltatását, valamint az ukrán hatóságoknak a papok és az Orosz Ortodox Egyház elleni nyomásgyakorlását – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

„Határozottan elítéljük ezeket az akciókat. Elítéljük azt a nyomásgyakorlást, amelyet a papok és az Orosz Ortodox Egyház ellen fejtenek ki” – mondta.
Peszkov szerint a kolostor papjainak Oroszországba való evakuálásáról nekik maguknak kell dönteniük, de az Oroszország nem marad közömbös a sorsuk iránt.
Az Orosz Ortodox Egyház által történelminek tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) szerzeteseinek az ukrán kormánynak a bérleti szerződés megsértésre hivatkozó ultimátuma értelmében szerda éjfélig el kellett volna hagyniuk a Pecserszka Lavra épületeit. Ha az áthidalónak szánt hivatalos ajánlatnak eleget téve átpártoltak volna a rivális, a kijevi vezetés támogatásával létrehozott Ukrajnai Ortodox Egyházhoz (PCU), maradhattak volna. Az UPC a Kijev által felajánlott mindkét lehetőséget elutasította, és a bíróságon támadta meg a kilakoltatást.
Nyikolaj Balasov, Kirill orosz pátriárka tanácsadója csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a kijevi kolostornál rabszállító autók jelentek meg. Korábban ismertté vált, hogy csütörtök délelőtt a hívek nem engedték be az épületegyüttesbe az annak átadásához szükséges vagyonleltárt kezelő állami bizottság tagjait.
Ukrajnában alapvetően két ortodox egyház rivalizál egymással: a kijevi vezetés által oroszbarátnak bélyegzett, Moszkva által pedig történelminek és kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC), amely zsinatjának 2022. május 27-i határozatával kilépett a moszkvai patriarkátus fennhatósága alól, valamint az ukrán kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU), amely Konstantinápolytól 2019-ben kapott autokefáliát (önállóságot).
Annak dacára, hogy az UPC – a háború előtt legnépesebb ukrajnai ortodox felekezet – hivatalosan elfordult a moszkvai patriarkátustól Oroszország Ukrajnában indított háborúja miatt, az ukrán kormány megvonja tőle a szovjet időkben államosított kijevi barlangkolostor bérleti jogát. Március 10-én felszólították szerzeteseit, hogy március 29-ig hagyják el a keleti szláv kereszténység legfontosabb központjának tekintett, a 11. században alapított Pecserszka Lavrát, amely a történelmi Rusz egyik első, Ukrajnának pedig a legrégebbi kolostora.