Tömegek vettek részt vasárnap Lengyelország-szerte a Szent II. János Pál halála 18. évfordulóján rendezett emlékmeneteken és más, a lengyel származású pápa élete iránti hálaadást kifejező rendezvényeken.

A Nemzeti Pápai Menetek nevű akciót több lengyel városban, köztük Varsóban tartják meg. A fővárosban sajtóforrások szerint több tízezren vonultak. A lengyel és pápai zászlók alatt vonuló menet élén a II. János Pál által a lengyelországi zarándoklatok során használt pápamobil ment, a díszőrség az egykori egyházfő ereklyéit vitte.
Malgorzata Zaryn történész, a megmozdulás egyik szervezője a TVP Info lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: a menet célja a pápa emlékezetének ápolása mellett az, hogy a társadalmi konfliktusvonalakat áthidalva, újjáépítsék azt a közösséget, amelyről a pápa tanított.
A közép-lengyelországi Lódzban a menet vasárnap délután indul a székesegyház előtt álló II. János Pál emlékművétől, amelyet vasárnapra virradóan ismeretlen tettesek megrongáltak. Pápai emlékművek megrongálására Lengyelországban korábban is sor került, a beteg magzatok művi vetélését tiltó, 2020-ban hozott alkotmánybírósági döntést követő tiltakozások közben.
A vasárnapi menetek spontán kezdeményezésként valósulnak meg, lengyelországi egyházi közösségekhez tartozó laikusok azt követően hirdették meg őket, hogy március 6-án a TVN24 amerikai tulajdonú kereskedelmi hírtelevízióban dokumentumfilmet sugároztak, amely azt sugallta, hogy a lengyel pápa még Karol Wojtyla bíborosként, krakkói érsekként egyházi pedofíliát tussolt volna el.
A film számos tiltakozó visszhangot váltott ki Lengyelországban. Több szakértő is megállapította: a rendező nem hiteles forrásokból, hanem az egykori kommunista állambiztonság történészi szempontból megbízhatatlan anyagaiból merített.
A film miatt bekérették a lengyel külügyminisztériumba az Egyesült Államok varsói nagykövetét. Szent II. János Pál jó hírnevét védeni hivatott, a filmet elítélő határozatot megszavazta március 9-én a lengyel parlamenti alsóház, a pápa emlékét védelmébe vette a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás is.
A pápa tanítását felidéző imaestekből is álló megemlékezések a pápa szülővárosában, dél-lengyelországi Wadowicében zárulnak vasárnap este a közszolgálati média által közvetített szabadtéri koncerttel, amelyen részt vesznek az ország politikai vezetői.
II. János Pál pápa 2005. április 2-án, 84 éves korában, 26 évig tartó pontifikátusa után hunyt el. 2014-ban avatták szentté.