Magyarország mindig a nemzetközi jog talaján állt, és kezdetétől fogva elítéli Oroszország katonai agresszióját Ukrajna ellen, hiszen az erőszakot, az emberi jogi jogsértéseket, háborús bűncselekményeket, és a nemzetközi jog sorozatos megsértését egyértelműen ki kell vizsgálni, mert nem maradhatnak büntetlenül – jelentette ki Gál Kinga a Fidesz uniós parlamenti képviselője Strasbourgban, az MTI-nek adott szerdai nyilatkozatában.

A képviselő a szerdai uniós parlamenti plenáris ülés oroszországi agressziót követő háborús bűncselekmények kivizsgálásáról szóló vitával kapcsolatban elmondta: „a dollárbaloldal EP-képviselői, Gyöngyösi Márton jobbikos, és Cseh Katalin momentumos politikus ahelyett, hogy a lényegre koncentráltak volna, nem mulasztották el az alkalmat, hogy megszégyenítsék és magyar emberek véleményét, csúsztatásokkal és hazugságokkal”.
„Ezt elfogadhatatlannak tartom, különösen egy ilyen nehéz témájú és súlyú vita kapcsán” – szögezte le Gál Kinga.
Mint mondta, a magyar kormány a kezdetektől fogva elismerte Ukrajna önvédelemhez való jogát, és nagymértékű humanitárius segítséget biztosított Ukrajnának és Kárpátaljának.
„Egyértelmű, hogy jóval, egy évvel a háború kitörése után, hogy most az életek mentése, a szenvedés csökkentése, a pusztítás megállítása lenne a legfontosabb, és ezt pedig egyedül a béke garantálhatja. Nagyon fontos, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a felek, és tűzszünetet kössenek egy tartós, igazságos béke elérése érdekében” – emelte ki.
A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a plenáris vita során a számos felszólaló közül rajta kívül senki sem beszélt tűzszünetről, tárgyalásról vagy békéről.