Kína és Ukrajna párbeszéde a két ország szuverén ügye, Oroszország mindent üdvözöl, ami hozzájárulhat az ukrajnai konfliktus lezárásához – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök előző napi telefonos megbeszélésével kapcsolatban.

Peszkov kitért az elől, hogy kommentálja a két államfő tárgyalásait.
„Készek vagyunk üdvözölni mindent, ami közelebb hozhatja az ukrajnai konfliktus végét, és Oroszország összes céljának elérését” – nyilatkozott a szóvivő.
„Ami pedig magát a kommunikáció tényét illeti – ez minden ország szuverén joga, és abszolút módon a kétoldalú párbeszéd kérdése” – tette hozzá.
A békés rendezésnek a Hszi és Zelenszkij által megvitatott terveiről szólva Peszkov azt mondta, hogy ezek a kezdeményezések már régóta publikusak, és hogy felek már többször nyilvánosan felvázolták a fő paramétereiket.
A Kreml szóvivője nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Hszi a márciusi moszkvai látogatása során tárgyalt-e Vlagyimir Putyin orosz elnökkel arról, hogy Kijev Ukrajna 1991-es határain belül kívánja elérni területi integritásának helyreállítását. Hozzátette, hogy egyelőre nem szerepel a tervek között egy újabb csúcsszintű orosz-kínai kapcsolatfelvétel.
A kínai elnök a háború kitörése óta szerdán folytatott első alkalommal telefonbeszélgetést ukrán hivatali partnerével. A TASZSZ szerint Hszi megerősítette Peking készségét arra, hogy elősegítse a konfliktus lezárását és bejelentette, hogy a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különleges képviselőjét „Ukrajnába és más országokba” küldi, hogy „részletesen megvitassa minden érintett féllel az ukrán válság politikai rendezését”.
Peszkov emellett csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az orosz diplomatáknak az európai országokból való kiutasítása ellenintézkedésekhez vezet, ami újfent olyan lépés, amely a kapcsolatok megromlását idézi elő.