Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint több százmillió font pluszbevételeket remélhet a brit üzleti szektor – mindenekelőtt a turizmus és a vendéglátás – III. Károly király koronázási ünnepségeitől.

A brit uralkodót és feleségét, Kamillát szombaton koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban, kétezer meghívott vendég jelenlétében.
A hosszú koronázási hétvége harmadik napjára, május 8-ra, hétfőre a brit kormány soron kívüli munkaszünetet hirdetett, emellett pénteken, szombaton és vasárnap a törvényben előírt 23 óra helyett kivételes engedéllyel másnap hajnali 1 óráig tarthatnak nyitva a pubok, a bárok, a klubok és egyéb olyan vendéglátóhelyek, amelyeknek önálló italmérési engedélyük van.
A koronázási rendezvények központi elemei közé tartozik a Nagy Koronázási Ebédek (Coronation Big Lunches) nevű hatalmas össznépi utcabálsorozat is, amelyet országszerte a helyi lakóközösségek szerveznek a koronázás másnapjára, várhatóan többmilliós részvétellel.
Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn bemutatott átfogó előrejelzése szerint mindez 337 millió font (143 milliárd forint) pótlólagos bevételt jelent majd a turizmus és a vendéglátó ágazat számára.
A ház szerint a pubok nyitvatartási idejének meghosszabbítása önmagában is „bármelyik hétvégén” jelentős többletjövedelmet jelentene, de a koronázás ünnepi eseménye várhatóan még tovább növeli a vendégek fogyasztási kedvét, ugyanúgy, ahogy egyéb nagy jelentőségű események, például a legutóbbi labdarúgó-világbajnokság idején is történt.
A CEBR londoni elemzői mindezt egybevetve azzal számolnak, hogy a két órával hosszabb nyitva tartás és a koronázás különleges eseménye együtt 104 millió font (44 milliárd forint) pluszbevételt hoz a vendéglátó szakmának a hosszú hétvégén.
A cég szerint a hetven év óta első koronázás nagy kedvezményezettje lesz a turizmus is, mivel az egyedülálló esemény a világ minden zugából látogatókat vonz Nagy-Britanniába.
A CEBR felidézi hétfői tanulmányában, hogy a brit turisztika legnagyobb szakmai szervezete, a VisitBritain friss adatai szerint csak az amerikai látogatók által májusra lefoglalt repülőjegyek száma tíz százalékkal haladja a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes év, vagyis 2019 azonos hónapjának foglalási adatait.
A CEBR számításai szerint ez azt jelenti, hogy az koronázásra érkező amerikai turisták fogyasztása önmagában 44 millió font többletbevételt hoz.
Feltételezve, hogy a világ más országaiból érkezők ugyanakkora érdeklődést tanúsítanak majd a koronázás iránt, mint az amerikaiak, a turisztikai ágazat teljes többletbevétele elérheti a 233 millió fontot (99 milliárd forint) – áll a CEBR hétfőn ismertetett előrejelzésében.