Vlagyimir Putyin orosz elnököt nemzetközi bíróság elé kell állítani az Ukrjanában elkövetett háborús agresszió miatt, és ehhez egy külön törvényszéket kell létrehozni – hangsúlyozta csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Hágában.

Az elnök a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) meglátogatása után mondott beszédében kiemelte: valódi, teljes jogú bíróságra van szükség, amely megtorolja az orosz agressziós bűncselekményeket.
“Igazságszolgáltatás nélkül nincs béke” – érvelt beszédében Zelenszkij, és azt mondta, hogy a nürnbergi perhez hasonlóan kell eljárni az orosz háborús bűnösök ellen.
Hangsúlyozta, hogy a valódi igazságszolgáltatás érdekében nem szabad kifogásokat keresni vagy a hatályos nemzetközi jog korlátaira támaszkodni. “Ehelyett bátor döntéseket kell hozni és kijavítani a nemzetközi jog hiányosságait. Ahogy a nürnbergiek tették, nekünk is úgy kellene cselekednünk” – tette hozzá.
Az ukrán vezető szerint “mindenki úgy szeretné látni Putyint Hágában, a nemzetközi jog fővárosában, amint igazságosan megbűnhődik tettei miatt”. “Amennyiben győzünk, ez fog történni, és egészen biztos vagyok benne, hogy győzni fogunk” – jelentette ki.
Zelenszkij szerdán késő este érkezett Hollandiába, hogy találkozzon a holland és a belga miniszterelnökkel, továbbá a feltételezett orosz háborús bűnök ügyében nyomozást folytató Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vezetőivel. Az ukrán elnök Vilmos Sándor királlyal is találkozik.
A látogatás során tartott sajtótájékoztatóján Zelenszkij arról is beszélt, hogy nem lát nagy esélyt arra, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz, amíg tart a háború.
“Ha a valóság talaján maradunk, tudhatjuk, hogy amíg a háború tart, nem leszünk tagjai a szövetségnek. Azonban világos üzenetet szeretnék arról küldeni, hogy a háború után igenis azok leszünk” – jelentette ki.
Mark Rutte holland miniszterelnök a sajtótájékoztatón elmondta: kormánya keményen dolgozik azon, hogy szövetségeseivel – Belgiummal, Dániával és az Egyesült Királysággal – megállapodásra jusson az Ukrajnának szánt F-16-os vadászrepülőgépek szállításáról. Megerősítette, hogy kormánya számára Ukrajna vadászgépekkel való ellátása “nem tabutéma”, de hozzátette, hogy a vitát még nem zárták le.
Alexander de Croo belga szövetségi kormányfő, aki azért utazott Hollandiába, hogy közös megbeszélést folytasson a holland miniszterelnökkel és az ukrán elnökkel, bejelentette, hogy Belgium új katonai segélycsomagot készít elő Ukrajnának. Azzal kapcsolatban, hogy a csomag pontosan mit fog tartalmazni, nem közölt részleteket, csak annyit mondott, hogy “katonai felszerelésről lenne szó, amellyel Ukrajna haditartalékait töltenék fel”. A csomaggal kapcsolatos végleges döntés a hónap végére várható. “Az ilyen folyamatok esetében gyakran merülnek fel gyakorlati akadályok, de biztosíthatok mindenkit, hogy a hogy a belga szívekben nincs kétség afelől, hogy továbbra is támogatni kell Ukrajnát” – jelentette ki. Azt is hozzátette: támogatja, hogy az európai uniós szankciók által sújtott oroszok vagyonát Ukrajna újjáépítésére használják fel.
Belgium mintegy 180 milliárd euró értékű orosz vagyont fagyasztott be ez idáig. A márciusi költségvetési kiigazításkor a kormány úgy döntött, hogy a befagyasztott vagyonokból származó adókamatok egy részét Ukrajna támogatására fordítják, azonban De Croo szerint az összes kamatot erre a célra kellene felhasználni.
“Belgium ebben a folyamatba vezető szerepet akar játszani. Ezt a pénzt Ukrajna háborús erőfeszítéseire és újjáépítésére fordítani gazdaságilag és erkölcsileg is teljesen ésszerű” – jegyezte meg a belga kormányfő.