A migráció világméretű problémát jelent, amelyre az ENSZ vagy az Európai Parlament olyan javaslatokat tesz, melyek nem a megoldás felé mutatnak – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György elmondta, a migráció 2015 óta olyan súlyos politikai, ideológiai, köz- és nemzetbiztonsági, közegészségügyi, gazdasági kérdés, amely megoldást igényel.
Hozzátette, a magyar parlament a hazai tapasztalatok alapján politikai nyilatkozatot fogadott el az illegális migráció elutasításáról. Arról, hogy a külső határokat őrizni kell a schengeni vívmányok fenntartása érdekében. Rögzítették azt is, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol arra szükség van, ezzel megelőzve a migránsok útnak indulását.
Hangsúlyozta, ezek nem új gondolatok, a politikai nyilatkozatra azonban azért volt szükség, mert az Európai Parlament (EP) olyan tárgyalási álláspontot fogadott el, melyben a 2015 óta jól ismert fordulatok szerepelnek: egyszerűbbé és gyorsabbá kell tenni a migránsok fogadását, és amennyiben túl sokan érkeznek, elosztásuk kötelező kvóták alapján történjen. Ezzel szemben azonban komoly a tagállami tiltakozás.
Újdonság az EP álláspontjában, hogy a határt őrző rendvédelmi erőket civilszervezetek ellenőrizzék – közölte a főtanácsadó, hozzátéve: ez utóbbi elképzelés hasonlítani látszik a Soros-szervezetek ideológiájához.
Elmondta, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen vagy a néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber ugyan tettek olyan – az eddigi álláspontjuktól eltérő – kijelentéseket, hogy a külső határt őrizni kell, és akár a kerítés építését is finanszírozhatja az Európai Unió, ezek csak politikai nyilatkozat szintjén maradtak. Az Európai Bíróságon eljárás folyik Magyarországgal szemben a migrációs politikánk miatt, és továbbra sem kaptunk pénzt a határvédelemre. Holott vitán felül áll, a szerb, a román vagy az ukrán határ őrizete fontos európai biztonsági kérdés – hangsúlyozta Bakondi György.
Elmondta, idén a déli határon már a 42 ezret meghaladta az elfogott határsértők száma. Az elmúlt hetekben újra nagyobb csoportok érkeznek, különösen Ásotthalom térségében. Itt szombatra virradó éjszaka is ötven főnél nagyobb csoport kísérelte meg a határ átlépését. Komoly az aktivitás a Tiszán, a román szakaszon pedig megnőtt a kamionban elrejtőzők száma – közölte.
A migráció és ennek biztonsági kihatásai, amit a lakosság saját bőrén érzékel, eljutott a politika szintjére. A nemzetállamok lépései és az EP álláspontja között nincs összhang. A most következő nyári időszak – ami mindig csúcsot jelent a migrációban – komoly politikai vitákat hoz – vetítette előre a főtanácsadó, hangsúlyozva: a magyar nemzeti érdek érvényesítése komoly politikai erőfeszítést igényel.