Patriot típusú amerikai légvédelmi rakétarendszert semmisített meg a Kinzsal hiperszonikus rakétarendszer precíziós csapása Kijevben – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az orosz fegyveres erők éjjel nagyhatótávolságú, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel sikeres koncentrált csapást mértek az ukrán hadsereg alegységeire, valamint a nyugati országokból érkezett lőszereket, fegyvereket és hadfelszerelést tároló raktárokra.
Konasenkov azt állította, hogy Bahmutban az orosz rohamegységek folytatták a támadást a város nyugati negyedeiben, a szárnyaikat biztosító egyégek pedig csak Krasznénél tíz ukrán ellentámadást vertek vissza, megölve legkevesebb 70 ellenséges katonát. Gyenyisz Pusilin, a jórészt orosz ellenőrzés alá került donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője a Szolovjov Live médiacsatornán jelentette be, hogy Bahmut térségében az orosz szárnyakra erősítést vezényeltek.
Az ostromban kulcsszerepet játszó Wagner magánhadsereg alapítója, Jevgenyij Prigozsin kedden egy videót tett közzé a sajtószolgálata Telegram-csatornáján, amelyen azt mondta: már csak két elenyésző nagyságú terület maradt ukrán ellenőrzés alatt a városban. Korábbi közlés szerint Bahmutnak már legalább a 95 százaléka orosz kézre került.
Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán mintegy félezer embert veszítettek, és elérheti a 215-öt azoknak az ukrán katonáknak a száma, akik a Donyeck körzetében zajló harcokban esetek el. A tábornok beszámolt még egyebek között egy Szu-24-es és egy Szu-25-ös ukrán katonai gépnek a lelövéséről, valamint hét brit Storm Shadow manőverező robotrepülőgépnek, három amerikai radarelhárító Harm rakétának, és HIMARS sorozatvetők hét lövedékének az orosz légvédelem általi elfogásáról.
Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Tomkakból és Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok kedden ukrán tüzérségi csapást.