A múlt hét végi oroszországi események bebizonyították a NATO keleti szárnya megerősítésének a szükségességét és helyességét – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő kedden Prágában sajtótájékoztatón.

„Az oroszországi helyzet jóval kevésbé stabil, mint amilyennek tűnt, és nagyon gyorsan bizonytalanná válhat” – vélte Petr Fiala, miután találkozott Jana Cernochová védelmi miniszterrel és Karel Rehkával, a cseh hadsereg vezérkari főnökével.
A cseh kormányfő szerint figyelni kell az Oroszországban működő magánhadseregekre, illetve félkatonai szervezetekre is. „Oroszországban magánhadseregek és félkatonai szervezetek léteznek. A helyzet bármikor nagyon bizonytalanná, rendkívül veszélyessé válhat. Ezt nem szabad alábecsülni” – figyelmeztetett Fiala.
A kormányfő, a védelmi miniszter és a vezérkari főnök a találkozón elsősorban az ukrajnai helyzet alakulásáról cseréltek véleményt.
A kormányfő a sajtótájékoztatón közölte: Csehország az idén május végéig egyebek között 24 harckocsit, 76 gyalogsági páncélozott járművet és 645 tankelhárító lövedéket küldött Ukrajnának.
A cseh hadsereg raktáraiban továbbra is van olyan technika, amely átadható az orosz támadással küzdő Ukrajnának. A tartalék hadianyag mennyiségét és állapotát Karel Rehka rendszeresen ellenőrzi – mutatott rá újságírók előtt a védelmi miniszter.
Petr Fiala elmondta, Csehország az év első öt hónapjában továbbá 16 darab, légvédelmi rendszereknél használható speciális járművet, 144 ezer légvédelmi eszközt, 57 ezer ágyúlövedéket és több más hadianyagot is adott az ukránoknak.
A tavaly az Ukrajnának szállított cseh hadianyag között 38 harckocsi, 55 gyalogsági páncélozott jármű, többtucatnyi más katonai jármű, több mint 30 ezer pisztoly, 11 ezer puska, több mint 4,2 millió kézifegyverekbe való lőszer, több ezer páncélököl, rakétavető és más fegyver, lőszer illetve hadianyag volt – hangzott el a sajtótájékoztatón.