A Budapesti Értéktőzsde  részvénymutatója, a BUX júliusban sorozatban 13 kereskedési napot zárt pozitív értékkel, amire évtizedek óta nem volt példa, végül 53 375,9 ponton fejezte be a hónapot, ami 5,7 százalékos emelkedés júniushoz képest – közölte a BÉT kedden az MTI-vel.

Az azonnali részvénypiacon 188 milliárd forint értékben  kereskedtek, ez 8,9 milliárd forintos napi átlagnak felel meg. Az előző hónapban, júniusban a forgalom 230 milliárd forintot, a napi átlag 10,5 milliárd forintot tett ki.
A BUX a legmagasabb értéket, 53 758,66 pontot a hónap 25. napjára érte el.
A hónap piaci eseménye volt a Civita Group tőzsdei bevezetése, amelyet elsődleges részvénykibocsátással (IPO) valósított meg az élelmiszeripari társaság.
A legnagyobb, 100,9 milliárd forint értékben júliusban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés, ami a teljes forgalom 53,7 százalékát tette ki. A bankpapírt a Mol és a Richter követte: az olajvállalat 45,1 milliárd, míg a gyógyszeripari társaság 29,9 milliárd forintos forgalmat ért el.
A közepes részvények közül az OPUS emelkedett ki 36,7 százalékos részvényárfolyam-növekedéssel, míg a BÉT Xtend platformján, azaz a középvállalati piacon a Navigator ért el figyelemreméltó, 10,4 százalékos árfolyam-növekedést.
A befektetési szolgáltatók versenyében ebben a hónapban az Erste foglalta el az első helyet, 105,2 milliárd forintos forgalommal. Sorrendben a WOOD & Company követte 83,9 milliárd forinttal, harmadik helyen a Concorde végzett 62,8 milliárd forintos forgalommal.