Az őszi lengyel parlamenti választásokba történő beavatkozásként értelmezi Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a “jogállamellenes” lengyel kormánypárt “legyőzéséről” beszélt.

“Betelt a pohár!” – írta Morawiecki kedden az X közösségi alkalmazáson (korábbi Twitter). Kijelentette: a demokratikusan megválasztott parlamenti többséget képviselő kormány miniszterelnökeként nem engedi meg, hogy valaki “ilyen súlyosan becsmérelje a lengyel nép választását”.
A lengyel kormányfő felidézte: Manfred Weber “azon EP-frakció német vezetőjeként”, amelyhez a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) tartozik, a “legyőzendő” pártok közé sorolta vasárnap a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosságot (PiS). “Ellenségnek nevezett bennünket, ez már nem az első ilyen kijelentés. Elég ebből!” – fogalmazott Morawiecki.
Ezzel arra utalt, hogy Weber a ZDF német televízióban kijelentette: minden pártnak el kell fogadnia a jogállamiság elvét, és amelyik ezt nem teszi, “mint például a német AfD, a francia Le Pen (vezette Nemzeti Tömörülés) vagy a PiS Lengyelországban, az az ellenségünk, és le fogjuk győzni”.
Morawiecki ezért október 2-ára tévévitára invitálta Webert. “A demokratikus szabályok megsértésével vádol bennünket? Tessék ezt tévévitában lengyelek millióinak szemébe mondani!” – írta. Hozzátette: a következő napokban kész megbeszélni egy ilyen “ütközet” részleteit.
“Ha a németek elismerik, hogy be akarnak avatkozni a lengyelországi választásokba, akkor álljanak ki nyílt sisakkal!” – tette hozzá. Felszólította az EPP frakcióvezetőjét, hogy ezúttal ne vegye igénybe Donald Tusk segítségét.
A PO az EPP tagja az Európai Parlamentben, a párt élén Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács és az EPP volt elnöke áll. A PO elnöke október 1-jére Varsóba ellenzéki tüntetést jelentett be.
Weber már júniusban is kijelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilapnak: frakciója “a radikálisokat kizáró irányvonal” mellett áll ki, és ennek jegyében “tűzfalat épít” a PiS-szel szemben. “Az egyetlen erő vagyunk, amely leválthatja a PiS-t Lengyelországban, és visszavezetheti az országot Európába” – mondta. A lengyel kormányszóvivő akkor szintén a közeledő lengyel parlamenti választások befolyásolásával vádolta meg a német politikust.
Kedd este Morawiecki az X-en közzé is tette a Webernek címzett meghívólevelet, amelyben azt javasolja, hogy a vitát valamelyik tévében, illetve más médiumban közvetítsék. A megvitatandó témák közül a lengyel kormányfő a migrációs válságot, a társadalmi és gazdasági kérdéskört emelte ki.
Ha Németország úgy döntött, hogy “beismeri a lengyel választásokba történő beavatkozás szándékát”, a kérdést nyílt fórumon kell megbeszélni – áll a levélben.
Morawiecki szerint a kortárs történelemben nem fordultak elő a Weberéhez hasonló kijelentések, amelyeket – mint írta – “közvetlen beavatkozási kísérletnek” lehet minősíteni az október 15-i választások előtt.
“Lengyelországot nem kell kioktatni demokráciából, mert a Szolidaritás mozgalomnak köszönhetően Európának e részében ma létezik a szabadság és a demokrácia” – fogalmazott a lengyel kormányfő.