Júliusban erősödött az infláció csökkenése, az infláció 2,5 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest, az éves maginfláció jelentősen, 3,3 százalékponttal mérséklődött – emelte ki keddi közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB), jelezve azt is, hogy ehhez legnagyobb mértékben az élelmiszerek árának alakulása járult hozzá.

A legfrissebb adatokhoz fűzött keddi kommentárjában a jegybank jelezte: az infláció lassulásához legnagyobb mértékben a feldolgozott élelmiszerek (1,3 százalékpont) és az iparcikkek (0,6 százalékpont) járultak hozzá. A maginfláció csökkenését is elsősorban a feldolgozott élelmiszerek támogatták, de a termékek és szolgáltatások széles körét jellemezte az áremelkedés lassulása – tették hozzá.
Júniushoz képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 2,1 százalékkal, a feldolgozott élelmiszerek árai pedig 1,4 százalékkal csökkentek.
Az élelmiszerek éves inflációja hetedik hónapja lassul. Mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe jelentősen mérséklődött. A feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának lassulását elsősorban a baromfihús és a tojás, a feldolgozott élelmiszerek dinamikájának lassulását pedig főként a tej, tejtermékek és a kenyér árának mérséklődése magyarázta – állapította meg az MNB
Az iparcikkek éves inflációja 13,5 százalékra csökkent. A termékcsoport árai 0,5 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest. A nem tartós iparcikkek árai az előző hónaphoz képest emelkedtek, amit a tartós iparcikkek árának csökkenése részben ellensúlyozott.
A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,8 százalékkal nőttek. A piaci szolgáltatások éves árindexe 17,6 százalékra csökkent, így az éves árdinamika előző hónapban megkezdődött mérséklődése folytatódott.
A jegybank elemzése kitért arra is, hogy a szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai júniushoz képest 1,2 százalékkal emelkedtek. Az áremelkedéshez elsősorban a távolsági közlekedés és a vezetékes gáz árának növekedése járult hozzá. Utóbbi áremelkedését a hatósági ár mennyiségi korlátját meghaladó, magasabb árú gázfogyasztás részarányának növekedése okozta – tette hozzá az MNB.