A határsértések napi átlagos száma megközelíti az ötszázat, de hétvégente ennél is többen próbálnak illegálisan bejutni Magyarországra – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Bakondi György közölte: a keddi adatok szerint idén 91 ezer határsértőt fogtak el, valamint 700 embercsempész ellen indult büntetőeljárás.
Továbbra is látszik az embercsempészek szervezettsége és jellemzőek a nagycsoportos elkövetések – tette hozzá.
A belbiztonsági főtanácsadó új, veszélyes helyzetnek nevezte azt, hogy míg korábban a határ szerb oldalán a különböző migránscsoportok egymás ellen használták csak a fegyvereiket, néhány napja Hajdújáráson kézigránátos támadás történt a közösségi médiában aktív egyik ember háza ellen.
Tájékoztatása szerint az olasz és a balkáni útvonalon is nő a migránsok aktivitása.
Amíg az EU-ban a bejutás legalizálásáról, a segítségnyújtás és a szétosztás fontos európai kötelezettségéről folynak a viták, és politikai támadások alatt állnak azok az országok, amelyek nem azonosulnak ezzel az elképzeléssel, mindez meghívólevélként jelenik meg az útnak indulást tervező ázsiaiak és afrikaiak számára – fogalmazott.
Kitért a Száhel-övezet instabilitására is, jelezve, hogy csak Szudánból és Csádból több mint hatmillió ember tartózkodik a velük szomszédos afrikai országokban.
Európának elsőrangú érdeke lenne, hogy a menekülthullám elindulása előtt minden erőfeszítést megtegyen a háborús konfliktus mélyülésének és kiterjedésének megállítása érdekében – hangsúlyozta a belbiztonsági főtanácsadó.
Bakondi György később a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a „migránsgettókról” szólva veszélyesnek nevezte, ha például Röszke térségében kellene létrehozni egy ilyen, 20-30 ezer embert befogadni képes nyílt tábort, ahová azokat, akik a határ túloldalán lövöldöznek, be kellene engedni.
Közölte: Bicskén és Debrecenben már látták, mit jelent a nyílt tábor. Azoknak a magyar és az európai belső biztonságot – de a szociális, az egészségügyi és az oktatási, a lakhatási rendszert is – súlyosan veszélyeztető következményei lennének – mondta.