Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az esetleges pedagógushiányról és a gyömrői iskolakezdés kapcsán felmerülő problémákról közölte: azt várják az oktatási kormányzattól, hogy a tanév mindenhol gond nélkül induljon el.

Ha valahol probléma merül fel, arra az oktatási kormányzatnak megfelelő megoldást kell találnia – rögzítette. A tanárok létszáma Magyarországon összességében elegendő, ilyen értelemben tanárhiány nincs, de bizonyos helyeken és szakokon van, hogy lényegesen nehezebb tanárt találni – mondta.
A közelgő tanévkezdés kapcsán a Lánchíd lezárása és a városszerte kihelyezett közlekedési karók miatti várható közlekedési káoszról azt mondta, az az érzése, hogy kiszámolták, Budapesten kevesebben közlekednek autóval, mint tömegközlekedéssel. Amíg hajlandó valaki Budapesten autóba ülni, addig olyan szabályokat hoznak, hogy meggondolja, meddig képes elviselni a korábbi 30-40 perces utakból lett másfél-kétórás utakat. Értékelése szerint ez helytelen szemlélet.
Az Erasmus-ügyben a kormány várja az Európai Bizottság álláspontját, bár közösségi jogi alapja nincs annak, amit a bizottság kér – közölte a miniszter, aki érhetetlennek nevezte, hogy miért szereti a „brüsszeli bizottság” jobban a cseh vagy a német hallgatókat mint a magyarokat.
Gulyás Gergely arról, hogy az uniós tagországok – így például Lengyelország és Szlovákia – hivatalban lévő vezetői miért nem kaptak meghívást az augusztus 20-i ünnepségekre, azt mondta: Szlovákia és Lengyelország is szövetségesünk, előbbiben csak ügyvezető kormány van, utóbbiban választási kampány zajlik. Itt volt a korábbi osztrák kancellár, a korábbi szlovén, cseh miniszterelnök is – sorolta. Aláhúzta: „szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg, akit jónak látunk, most őket láttuk jónak”.
A miniszter üdvözölte Novák Katalin köztársasági elnök látogatását Kárpátalján és Kijevben. Mint mondta, örülnek annak, hogy a felek közötti megállapodás kitér arra is, hogy a kárpátaljai magyarságnak az ukrán állam által előidézett jogfosztottságát meg kell szüntetni. Reményét fejezte ki, hogy Ukrajna valóban érdemi lépéseket tesz, hogy visszaállítsa azokat a jogokat, amelyeket az elmúlt években elvett a kárpátaljai magyaroktól.
Hangsúlyozta: az alkotmányos helyzet világos, a külpolitikát a kormány határozza meg, a magyar államot a köztársasági elnök képviseli, szerinte ezt Novák Katalin kiválóan tette a közel elmúlt másfél évben és mostani látogatása során is.
Arra a kérdésre, hogy egyetért-e a kormány az államfő véleményével, miszerint az orosz-ukrán háborúnak a krími félsziget felszabadításával kell véget érnie, azt mondta: a kormány mindig is világos álláspontot képviselt, elítélte a Krím annexióját és az orosz agressziót is, hiszen mindkét tett a nemzetközi jog megsértése. Ugyanakkor – tette hozzá – az elmúlt évtizedek azt mutatják, hogy a nemzetközi jog tiszteletben tartása relatív, mert az erősek mindig relativizálják. Mi az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások pártján állunk – jelentette ki.
A minisztert azokról a hírekről is kérdezték, amelyek szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldos magánhadsereg alapítója is rajta volt azon a magánrepülőgépen, amely szerdán lezuhant Oroszországban. Gulyás Gergely azt mondta: nincs plusz információjuk az esetről, és nem tud hivatalos kormányzati álláspontról beszámolni.
Kifejtette: a háborúnak mindig az a következménye, hogy rendkívül sok fegyver kerül a harcoló felekhez és a konkrét esetben ez irreguláris csatokat is jelent, ennek pedig mindig van kockázata. Ugyanakkor – folytatta – nem hiszi, hogy ez a térséget vagy Oroszországot destabilizálná.
A nigeri helyzet Magyarországra és Európára gyakorolt közvetlen negatív hatását a migrációban jelölte meg, kiemelve, hogy ezért érdekük ennek a térségnek a stabilitása. Jelezte azt is: augusztus 2-án sikeresen evakuáltak egy magyar állampolgárt a tripoli és római nagykövetség koordinálásával az afrikai országból.
Beszámolt az aktuális migrációs adatokról is, amelyeket aggasztónak nevezett. Kifejtette: január 1-től augusztus 22-ig napi átlagban 420-an kíséreltek meg Magyarországra jönni.
Gulyás Gergely arról is beszélt: tudomása szerint eljárás folyik az Erdogan török miniszterelnök biztonsági emberei által Budapesten megvert férfi ügyében. Elmondta, a törvényeket mindenkinek be kell tartani, az erőszakot pedig elítéli és elfogadhatatlannak tartja. Ugyanakkor megítélése szerint az eset nem tartozik a legfontosabb ügyek közé, hiszen nem keletkezett nyolc napon túl gyógyuló sérülés, a magyar rendőrök pedig – az áldozat beszámolója alapján is – példásan jártak el, eltávolítva a „túlzott udvariassággal nem vádolható” magyar férfiról az őt bántalmazókat.
A Hír Tv-től egy adás után elbocsátott Pálffy István, volt KDNP-s képviselő és nagykövet ügyére reagálva Gulyás Gergely azt mondta: a kormány és a politikai pártok eddig se avatkozhattak bele abba, hogy egy médium a saját munkavállójának tevékenységét miként értékeli, de az világos, hogy a pedofíliával szemben megértést, türelmet tanúsítani nem lehet.
Beszámolt arról is: a miniszterelnök augusztus végén megy szabadságra, és szeptember első vagy második hétvégéjén már részt vesz a kötcsei polgári pikniken.