Donald Trump volt amerikai elnököt és vádlott-társait jövő szerdára idézték be a bíróságra a Georgia állambeli Atlantában, hogy ismertessék velük a 2020-as választásokkal kapcsolatos vádakat – közölte az illetékes bíróság hétfőn.

A hivatalos iratokból kiderül, hogy Donald Trumpnak a kora délelőtti órákban kell megjelennie a bíró előtt, majd negyedórás időközönként a vele együtt megvádolt korábbi munkatársainak. A vádirat ismertetése egészen a délutáni órákig tart majd.
Múlt héten mind a 19 vádlott jelentkezett a Fulton megyei börtönben, ahol bűnügyi nyilvántartásba vették őket.
A volt elnököt és társait azzal vádolja Georgia állam Fulton megyéjének kerületi ügyésze, hogy bűnszervezetben próbálták megváltoztatni a 2020-as elnökválasztás eredményét az államban, amikor a többi között az eredmények többszöri felülvizsgálatát próbálták elérni csalások megalapozott gyanújára hivatkozva.
A 2020-as elnökválasztással kapcsolatos szövetségi büntetőügyben szintén hétfőn jelölte ki az illetékes washingtoni bíró az első tárgyalási napot 2024. március 4-re.
Tanya Chutkan bíró ezzel elutasította Donald Trump védőinek kérését, hogy az első tárgyalást a 2024-es elnökválasztás után tartsák meg. A bíró ugyanakkor két hónappal az ügyész által javasolt januári időpont utánra tűzte ki az első tárgyalás időpontját.
A szövetségi vádak szerint a 2020-as elnökválasztás után az akkor hivatalban lévő elnök próbálta akadályozni a hatalomátadást utódjának.
A bíró által kijelölt március 4-i időpont egybeesik a 2024-es elnökválasztás előtti republikánus előválasztások legaktívabb időszakával, nem sokkal előzi meg az úgynevezett Szuper Keddet, amikor több mint 10 szövetségi államban döntenek elnökjelöltjükről a republikánus választók.
Donald Trump ellen összesen 4 bűnvádi eljárás indult április és augusztus között, kettő szövetségi szinten, kettő pedig egy-egy államban.
A volt elnök az eljárásokat politikai indíttatásúnak tartja, amelyeket demokrata párti ügyészek kezdeményeztek annak érdekében, hogy megakadályozzák indulását a 2024-es elnökválasztáson.