Nevelőszülőket, gyermekvédelemben dolgozókat és időseket segítőket lehet jelölni szeptember 30-ig a szociális gondoskodást elismerő díjakra – közölte a Belügyminisztérium (BM) kedden az MTI-vel.

A tárca tájékoztatása szerint összesen hat különböző díjra várják a jelöléseket elektronikus úton.
A Szociális Munkáért díj a szociális szakmák területén nyújtott kiemelkedő tevékenység elismeréseként adható.
Az Idősekért díj az idősek emberi méltóságáért, az időskori aktivitás megőrzéséért, valamint az ápolásra szoruló idősekért végzett munka elismeréseként adományozható.
Esélyteremtésért díj az esélyteremtés terén elért kiemelkedő eredmények, valamint a hátrányos helyzetű emberekért végzett kiemelkedő tevékenységért adományozható. A díjra nemcsak egyéneket, hanem szervezeteket, intézményeket is lehet jelölni – írták.
Pro Caritate díj a szociális ellátás fejlesztéséhez való hozzájárulásért, a szociális szakmák területén végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként, valamint a miniszter feladatkörébe tartozóan az esélyteremtésért tett kiemelkedő szakmai, közszolgálati, karitatív tevékenységért adományozható.
A Szent Anna a nevelőszülőkért díjat és a Szent Kristóf a Gyermekekért díjat olyan személyek kaphatják, akik kiemelkedő munkát végeznek a gyermekek és a hátrányos helyzetű fiatalok nevelésében.
A Belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a beküldött jelölések akkor érvényesek, ha az adatlap hiánytalanul kitöltött (kivétel ez alól az elismerés átadásának javasolt időpontja, valamint a rendfokozatot és a besorolás szerinti rendfokozatot csak a hivatásos állomány tagjainak kell kitölteni).
Rögzítették továbbá, hogy a jelölésben elengedhetetlen a díj egyértelmű megnevezése, az indoklásnak pedig rövidnek kell lennie, és annak az elismerés odaítélését megalapozó szakmai tevékenységet, vagy a kiemelkedő érdemet kell összefoglalnia.
A tárca kitért arra, hogy a jelölt szakmai tevékenységét és az elismerést megalapozó korábbi életútját bemutató részletes indoklás külön dokumentumban csatolandó legalább fél, de legfeljebb három oldal terjedelemben. Megjegyezték azt is, hogy a munkáltató és a kezdeményező nevét fel kell tüntetni és a dokumentumot olvashatóan alá kell írni.
Azokat a jelöléseket, amelyek eltérnek a fent említett szempontoktól, a Belügyminisztériumnak nem áll módjában elfogadni – húzta alá a BM, hozzátéve: a jelölésre szolgáló nyomtatvány az alábbi linken elérhető: https://kormany.hu/hirek/szeptember-vegeig-varjak-a-jeloleseket-a-gondoskodast-elismero-dijakra