A közművelődési terület értékrendjében, irányvonalaiban irányt mutat a múzeumi, könyvtári és a művészeti területeknek – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára kedden Százhalombattán, a Kulturális Központok Országos Szövetsége őszi országos közművelődési konferenciáján.

A kétnapos konferencián Závogyán Magdolna emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás után a kultúra területén a közművelődés megítélése igen alacsonyan volt, de a szakemberek megfeszített munkát végeztek, nem adták fel a szűkös időkben, következetesen dolgoztak és ennek eredményeként felépült egy ma már kiválóan működő hálózat, amelyben a városi művelődési házak összekapcsolódtak a kisebb településeken működő intézményekkel. Ez adja a közművelődési terület erejét, ellenálló képességét – mutatott rá.
Az államtitkár példaként említette a pandémia időszakát, amikor a művelődési házak megmutatták, bezárás esetén mi lehet a megoldás: a szakembereket és a közösségeket nem hagyták magukra, innovatív válaszokat adtak a kihívásokra.