Nem kell többé az ENSZ Biztonsági Tanácsában előzetesen megállapodni a rakétatechnológia-ellenőrzési rendszer hatálya alá eső termékek Iránba irányuló és onnan kiinduló szállításáról – közölte kedden kiadott állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium.

Az orosz diplomáciai tárca emlékeztett rá, hogy szerdán lejárnak az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2231-es határozatának az iráni rakétaprogramra vonatkozó előírásai.
„A rakétatechnológiai ellenőrzési rendszer hatálya alá tartozó termékek Iránba történő és Iránból történő szállításai többé nem igényelnek előzetes megállapodást az ENSZ BT-ben” – állt a dokumentumban.
A minisztérium rámutatott, hogy a határozat mellékletében szereplő „listázott” jogi és természetes személyek jegyzéke már nem releváns, az európai országoknak pedig ezt fel kellene ismerniük, és azonnal fel kellene hagyniuk a Teheránnal szembeni egyoldalú korlátozások politikájával. Moszkva szerint minden más lehetőség megkérdőjelezi a közös átfogó akcióterv – az „iráni atomalku” – kilátásait, és Teherán nukleáris programjának eszkalálódásához vezet, ami nagy valószínűséggel katasztrofális következményekkel járhat a már amúgy is feszült közel-keleti helyzetben.
Az orosz külügyminisztérium a dokumentumban határozottan elítélte a „nyugati államok által ebben a kérdésben alkalmazott tisztességtelen gyakorlatot”, azt, hogy az Egyesült Államok és az EU „a jogi önkény csúszós útjára lépve”, a kötelezettségvállalásait megszegve, fenntartja az Irán elleni korlátozásokat „a Teheránnal való politikai leszámolás érdekében”.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamával és Németországgal 2015-ben megkötött „atomalku” értelmében Irán visszafogta atomprogramját, cserébe az amerikai, európai uniós és ENSZ-szankciók alóli mentességért. Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a megállapodásból, amely az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe lehetővé tette a délnyugat-ázsiai országgal szemben hozott nyugati szankciók feloldását.
Az amerikai szankciók ismételt életbe léptetésére Teherán azzal válaszolt, hogy visszavonta az iráni nukleáris tevékenységnek a megállapodásban vállalt egyes korlátozásait.