A LEADER program a vidékfejlesztési támogatáspolitika egyik tartópilléreként hosszú évek óta szolgálja a vidéki Magyarország fejlődését – mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Nagy István.

A tárcavezető ismertette, hogy a Vidékfejlesztési Program lezárásához közeledve a 2014-ben kezdődött jelenlegi LEADER program is zárul, de a helyét átveszi a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terven alapuló új program.
Hangsúlyozta, hogy a támogatási eszközrendszer a LEADER helyi akciócsoportok lelkiismeretes munkáján nyugszik, amelyek működése jelenleg is biztosított, és az irányító hatóság már dolgozik az új időszak forrásait biztosító szabályok kialakításán. A Vidékfejlesztési Program keretében rendelkezésre álló, vagyis még a jelenlegi ciklushoz kötődő LEADER fejlesztési források kapcsán kiemelhető, hogy november 2-ig mintegy 64 milliárd forint összegben történt kötelezettségvállalás, ami több mint 13 ezer, a legkülönbözőbb típusú fejlesztéshez kapcsolódó támogatott kérelmet jelent – írták.
A KAP Stratégiai Terven alapuló, vagyis a 2023 utáni LEADER program végrehajtásának első lépéseként 103 korábban is működő és 2 újonnan megalakult helyi akciócsoport elismerése megtörtént. Az akciócsoportok feladata az adott kistérség vidékfejlesztési stratégiájának kialakítása, célja, hogy a kistérségekben a vidékfejlesztésre szánt uniós forrásokat a helyi közösségek bevonásával használják fel.
Mind a korábban működő, mind pedig az új akciócsoportok már elkészítették a Helyi fejlesztési stratégiákat, amelyeket az irányító hatóság jóváhagyott. Ez alapján a következő években országosan összesen 105 elismert helyi akciócsoport vehet részt a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv LEADER programjának megvalósításában, hozzájárulva a vidéki térségek további fejlődéséhez – emelte ki a miniszter a közlemény szerint.